Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Комуникация и поведение по време на интервю за работа

Комуникация и поведение по време на интервю за работа

Комуникация и поведение по време на интервю за работа - изображение

Поздравления, ако сте получили онова така желано телефонно обаждане, на което ви казват, че сте одобрен и ви канят на събеседване за бъдещата ви работа. Всичко до тук е страхотно, стига да не се притеснителни по характер. Ако ли не, започва да ви преследва неприятно чувство на несигурност, а в съзнанието ви се прожектират ситуации, разказващи за бъдещия ви провал. Спокойно, няма да позволим това да се случи. Напротив, ще се опитаме да ви бъдем полезни относно това какво следва да е поведението и комуникацията по време на интервю за работа, като се ограничим в рамките на 12 полезни съвета.

И така, първата ценна препоръка е да се държите максимално естествено. Нека уточним: под естествено поведение и общуване се има предвид комуникационен стил на поведение, позволяващ в максимална степен на бъдещия работодател да може правилно да се ориентира за вашите качествата и умения (тази препоръка в никакъв случай не е назидателна, просто се стремим да ви спестим неудобни ситуации). Не бива да прикривате общителността и естествената си привлекателност по време на събеседването.

От изключителна важност е да пристигнете навреме за интервюто, да сте съобразили облеклото си и поведението ви да не издава нервност.

Не е редно преди и по време на събеседването с бъдещия си работодател да пушете, ядете, пийте, дъвчете дъвка, освен ако човекът, който ви интервюира сам не ви предложи. Добре е да заложите на държание, отличаващо се с непринуденост, дружелюбност, като едновременно с това сте с професионален вид. Започнете интервюто като се представите с усмивка, не прекалявайте със самоувереността, тъй като подобно поведение може да подразни интервюиращия.

Езикът на тялото е важен - демонстрирайте интерес и внимание – периодично поглеждайте събеседника си в очите, кимайте от време на време.

Добре е да отговаряте максимално кратко и искрено, да не преувеличавайте професионалните си качества.

Имайте готовност да покажете документите, касаещи сегашната ви дейност.

Не бъдете критични в изказванията си по адрес на своите бивши работодатели, колеги, преподаватели.

Не прави добро впечатление, когато по време на интервю за работа обсъждате лични, домашни или финансови проблеми.

Добре е да попитате правилно ли сте се осведомили какво е естеството на бъдещата ви работа, какви ще са задълженията ви, ще имате ли перспектива за развитие.

Подгответе се да обсъдите заплатата си, ако работодателят сам засегне темата.

Може да попитате го кога е удобно да позвъните, за да узнаете резултатите от интервюто ви.

Ако се придържате към тези препоръки, ще си осигурите увереност, спокойствие и по-големи шансове за успех, който искрено ви желаем!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияЛайфстайлАнкетиИнтервютаЛюбопитноНовиниТестовеСнимкиФизиологияОрганизацииАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛечения