Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Колко дни временна нетрудоспособност има право да ни издаде ЛКК?

Колко дни временна нетрудоспособност има право да ни издаде ЛКК?

Колко дни временна нетрудоспособност има право да ни издаде ЛКК? - изображение

Това е важен въпрос, който би могъл да спести много проблеми както на лекарите, така и на пациентите, а лично мое мнение, е че е добре всички да знаем повече за правата си. Такава е и причината тази статия да описва колко са дните, които лекарските консултативни комисии, имат право да издадат на болните.

Лекарските консултативни комисии имат право да ни разрешат да ползваме болнични до 180 календарни дни временна неработоспособност, но не повече от 30 календарни дни еднократно.

Може да ни бъде издаден болничен лист за временна нетрудоспособност от ЛКК за повече от 30 дни, единствено при следните казуси:

- при издаване на болничен за минал времеви период (в тази ситуация на ред „Бележки“ от документа е нужно да се попълни текстът: „Издава се за минало време“);

- при издаването на болничен за проведена терапия в чужбина (в тази ситуация на ред „Бележки“ се попълва текстът: „Издава се за лечение/изследване в чужбина“);

- при издаването на болничен, нужен за трудоустрояване на болния - по причини с код 16, 17, 18, 19 и 20;

- при издаването на болничен за проведена хоспитализация (с посочени дни в болничен режим), която е в комбинация с друг режим, а дните в останалия/останалите режими не могат да са повече 30 дни.

Добре е да се има предвид, че към гореспоменатите 180 календарни дни се включват и тези по предхождащия/предхождащите еднолично издаден/и болничен лист/болнични листове от лекуващия лекар, но не се включват 135-те календарни дена от отпуска поради бременност и раждане.

По статията работи: Виктория Милова
Източник:http://www.nssi.bg/
Снимка:podgorica-oglasi.com800 × 544

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниТестовеСоциални грижиЗдравни съвети