Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да спрем да търсим оправдания и да напуснем работата, която не ни харесва

Как да спрем да търсим оправдания и да напуснем работата, която не ни харесва

Как да спрем да търсим оправдания и да напуснем работата, която не ни харесва - изображение

Редица неща и подробности биха могли да накарат човек да напусне работното си място. За някои основната причина може да са "спешните" електронни писма на шефа, които ги държат будни през малките часове на нощта. За други – осъзнаването, че професионалната сфера, в която се изявяват в настоящия момент, не ги удовлетворява вече и, че е дошло време за голяма промяна. Каквато и да е причината, ясно е, че следващият разумен ход е напускане на настоящата работа и намиране на нова. Въпреки това, мнозина от нас, от страх или от нещо друго, биха избрали да останат на старото си място, казвайки си: "Ех, може би ще се опитам следващата година".

Истината все пак е, че "оставането" твърде рядко довежда до положителен резултат. Затова съветът ни /а и този на специалистите/ е да забравите за страховете си, но по-важното – да "обърнете гръб" на следващите три оправдания, които биха ви спрели да направите крачка напред:

"Нямам време да оправя автобиографията си"

Често, когато не можем да намерим друга причина да оправдаем недействието си /не само по този, но и по други въпроси/, намираме най-баналното обяснение – любимото ни "нямам време". И тук е така. Ако обаче направим бърза сметка, ще установим, че актуализирането на документите за кандидатстване в повечето случаи не отнема повече от час /понякога – само няколко минути/. Добре е, в този ред на мисли, когато ни хрумнат подобни "порочни" мисли, да имаме човек насреща, който да ни свали на земята и да ни помогне с аритметиката. Вероятно ще ни се наложи да се откажем от някакво приятно занимание в календара си, за да обърнем внимание на автобиографията си, но е постижимо, нали?

"Може би нещата не са толкова зле, колкото си мисля, че са в момента"

Колебаете се да напуснете работа? Какво ви спира? Причините може да са много: доброто заплащане; приятелските отношения с колегите; фактът, че се намирате по средата на голям проект, по който сте се трудили с месеци, и дори – комбинацията от всичко изброено. В повечето случаи обаче и колкото повече време минава, тези причини спират да носят радост, да са значими. От вас зависи да си отговорите навременно на въпроса: струват ли си жертвата да останете заради тях или не съвсем. Имайте предвид, че не разполагате с девет живота като котките – един е и време за губене няма.

"В крайна сметка: какво значение има, едва ли ще си намеря по-хубава работа"

Внимание! Ако се оставите на инерцията, има опасност да подцените възможностите си и тотално да загубите вярва в себе си, което… е недопустимо. Например, ако не получавате нужното признание на сегашната си позиция, това не означава, че няма да я получите другаде. Друг е въпросът, че просто трябва да опитате, за да сте сигурни. 

Разбира се, да напуснеш работа никога не е лесно – дори когато това е служба, която не можеш да понасяш, откровено казано. Но колкото и да е трудно, решението трябва да бъде взето. Ако наистина искате да направите нещо различно, време е да спрете с извиненията и да действате.

Успех!

По статията работи: Красимира Костадинова 

Снимка: freeimages.com/margarit ralev

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияНовиниЗдравни съветиСнимкиТестовеОрганизацииАнкетиФизиологияАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛечения