Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да отговорим на няколко неудобни въпроса по време на интервю за работа

Как да отговорим на няколко неудобни въпроса по време на интервю за работа

Как да отговорим на няколко неудобни въпроса по време на интервю за работа - изображение

В хода на повечето интервюта за работа интервюиращите често задават въпроси, с които целят да разберат как кандидатстващият за съответната длъжност би се справил с проблеми от различно естество, както и способността му да реагира адекватно в напрегнати ситуации. В този ред на мисли, по-долу ще посочим няколко от любимите "питанки" на въвлечените в дейността по набиране кадри и ще ви подготвим за това как винаги да намирате подходящи отговори на иначе, не особено приятни, въпроси.

Например, често бихте могли да чувате следното: "Разкажете ни/Дайте пример за това как сте се справили с предизвикателство в миналото?"

Хората, които се интересуват от подобна информация, търсят да открият в отговора ви белези на стратегическо мислене, умения за измъкване от всяко положение, както и гъвкавост в използваните подходи. Експертите твърдят, че един от най-добрите начини да отговорите тук е да разделите отговора си на три части. В първата разкажете с няколко думи за възникналия проблем, във втората - обяснете какво сте направили в конкретната ситуация, а третата част оставете за самото решение и за резултатността от него. Разбира се, ще си направите услуга, ако си харесате такъв пример от професионалната си биография, в който приносът ви в решаването на даден казус е бил наистина значим и дори – по някакъв начин е изиграл роля на "спасителен пояс".

За да ви "тества", интервюиращият може да ви постави, поне вербално, в хипотетична ситуация и да ви попита как бихте реагирали, зависимост от позицията, която евентуално ще изпълнявате, ако бъдете наети. Съветът ни тук е да формулирате отговора си в условно наклонение, от първо лице, единствено число: например, "ако клиентът се ядоса, аз бих…" Направете уговорката, че в процеса на комуникация вероятно ще изникнат нови решения и, че ще бъдете упорити и деликатни в разрешаване на конфликтния момент.

Не на последно място, може би често ще ви се случва да ви карат споделяте пример от миналия си опит, в който сте преживели неуспех. Целта е тук да покажете дали можете реално да се самооценявате. С други думи, препоръчително е да разполагате с такъв пример. Обяснете защо, според вас, сте допуснали въпросния провал, и какво сте научили от него.

Е, пожелаваме ви успешно представяне на интервюто за работа. 

Снимка: freeimages.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияЛайфстайлИнтервютаАнкети