Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да се подготвим за въпросите за работно интервю, ако сме писатели или редактори

Как да се подготвим за въпросите за работно интервю, ако сме писатели или редактори

Как да се подготвим за въпросите за работно интервю, ако сме писатели или редактори - изображение

Ако сте писател или редактор, който търси работа, нашата статия ще ви осигури малко предимство, което може да ви послужи по време на интервюто ви за работа. Нещо повече, нашите препоръки ще облекчат съставянето на списък с най-често задаваните към тези професионалисти въпроси. Освен това, поемането на подобна самоинициатива преди важното интервю за работа, може да ви накара да бъдете по-хладнокръвни, спокойни и обрани откъм крайни емоции, когато се изправите пред потенциалния си работодател. Вашите спокойствие и познание, могат да ви дадат решаващото предимство пред конкуренцията.

Нека започнем с личните предпочитания

За да се открои по-ясно вашата личност и връзката ви с писменото слово, интервюиращият вероятно ще ви зададе въпроси, насочени към личните ви литературни интереси и предпочитания. Може да ви попитат какви книги, списания, вестници и статии обичате да четете. Бъдете готови да обясните и обосновете избора си.

Има вероятност интервюиращият да ви попита дали сте чели някакви характерни блогове, посветени на темата за писането и редактирането. Ако отговорите положително, то непременно дайте примери и кажете какво ви допада в този вид медийни информационни канали.

В същия дух, вашият бъдещ работодател може да ви запита и дали имате любим източник на информация и защо го харесвате. Имайте предвид, обаче, че много от публикациите имат предварително обозначен източник, стил или библиография. Вестниците често разчитат на "Associated Press", така че - заложете на сигурно. Да, навярно вашият работодател няма да бъде изненадан от вашата оригиналност или индивидуализъм, но по-важно е да се знае, че подбирате само качествена информация. От друга страна, някои новинарски организации приоритетно използват определени информационни агенции, така че - постарайте се да научите кои са те.

Междуличностни умения и решаване на конфликти

Конфликтите (потенциално) могат да присъстват във всяка една професия. Очаквайте интервюиращият да ви попита как бихте се справили с напрежението и стресовите ситуации на работа. Не е изключено бъдещият ви работодател да се поинтересува как бихте се справили с писателите, които поставят под въпрос (или оспорват разпалено) всяка предложена от вас редакция.

Може да ви запитат как ще постъпите, когато трябва да работите с писател на свободна практика, който ви е предал изключително посредствена работа.

Вашият потенциален работодател вероятно ще ви зададе въпроса как се справяте и как реагирате на стреса и крайните срокове на работното място. Не е изключено да ви запитат за колко време написвате или редактирате статия (или друг вид писмен труд) и да ви помолят да посочите дали съумявате да се вместите в зададения срок. Как ще им гарантирате, че сте го изпълнили? Обмислете и дайте подготвено предварително решение, което не е подвежащо, защото може и да ви "проверят".

Много е вероятно работодателят да поиска да узнае как и кои свои задачи бихте поставили в "графа приоритетни". Например, имате документ от 300 страници, който трябва да е редактиран до края на деня. Как ще се справите със задачата?

Друг пример – представете си, че сте изправени пред два огромни проекта, които – на всичко отгоре – са с еднакъв краен срок за изпълнение. Единият клиент е сигурен във възможностите ви и не ви звъни, но другият постоянно ви се обажда, за да попита кога ще бъдете готови. Кой проект е приоритетен в случая? Решете и отговорете честно.

Софтуерните програми и системи за управление на съдържанието

В 21-ви век, работата на писателя или редактора не се състои единствено в предаването на определен брой смислово свързани думи, разпределени в няколко страници. Работодателите най-вероятно ще поискат да узнаят повече за вашия опит с компютърни софтуерни програми и системите за управление на съдържанието. Може да бъдете попитани какви са вашите познания относно "InDesign" и "Quark" и дали сте запознати с друг софтуер за оформление на страници.

И не се изненадвайте, ако интервюиращият ви попита какъв е вашият опит с уеб публикуването. В допълнение към въпросите за интервюто – може да бъдете разпитани и за вашата трудова история и образование, за вашите силни и слаби страни, постижения, цели и планове. Направете списък с най-често срещаните въпроси при интервю за работа и си отделете време за подготовка на евентуалните им отговори.

Ако се придържате към нашите препоръки ще можете да си осигурите повече гъвкавост и спокойствие, за да представите себе си като професионалиста, който сте.

По статията работи: Виктория Милова

Източник и снимка: thebalance.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлСнимкиПсихологияНовиниИсторияЛюбопитно