Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да реагираме, когато работим с перфекционист

Как да реагираме, когато работим с перфекционист

Как да реагираме, когато работим с перфекционист - изображение

Перфекционистът търси съвършенството. Винаги, навсякъде и у всеки. Изпитва задоволство единствено, когато го постигне. Това го превръща в истински тиранин, който е в състояние да съсипе живота на колегите си. Той вдига летвата толкова високо, че тя изглежда недостижима, а изискванията му често са невъзможни за изпълнение и дори лишени от смисъл.

Ето няколко идеи затова как да реагираме, когато работим с подобна личност.

  • Накарайте го да разбере, че поведението му е вредно не само за вас, но и за самия него. Няма да ви е лесно, но не спирайте с усилията. Те ще бъдат добре оценени от колегата ви перфекционист.
  • Винаги обяснявайте, че вашето отношение към него е добронамерено, уважавате го и това в никакъв случай не зависи от факта дали той си е свършил работата отлично.

Прекъсвайте го винаги, когато чуете да казва: "Аз трябва да..." като подчертаете, че не само той, но и някой друг от екипа би могъл да се захване със задачата. Така ще пресечете традиционното желание на подобни персони да се товарят с колкото е възможно повече задачи.

Покажете, че не е толкова опасно да направиш грешка, нито е драматично, ако не успееш. Провалът си е провал и може да се случи всекиму.

  • Не забравяйте, че този тип хора много често се концентрират и вторачват в детайли, които не са от съществено значение. Затова те не са в състояние да управляват времето, с което разполагат, още по-малко да определят правилно приоритетите си. Помогнете на перфекциониста от вашия офис, напомняйки му каква е голямата цел.
  • Искайте от него да ви представи забележките, които има към вашата работа и уточнете, че след това вие ще посочите неговите. Така постепенно може би ще го научите, че в критиката няма нищо лошо.
  • Потърсете най-добрия начин, за да спечелите доверието му.
  • И накрая, но не на последно място, провокирайте го да се откъсва от работата си и все пак да почива понякога. Измислете как да направите така, че да не ви откаже.

Независимо колко дълго ще прилагате тези идеи, бъдете сигурни, че усилията ви си заслужават. По-добре малко старание и упоритост от ваша страна, отколкото постоянния тормоз на Негово Величество перфекциониста.


По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: marre-des-manipulateurs.com

Снимка: matrony.ru 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиНовиниФизиологияЛюбопитноТестовеСнимкиАнкетиОрганизацииАлт. медицинаНормативни актовеИсторияЛечения