Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да преживеем първия си работен ден

Как да преживеем първия си работен ден

Как да преживеем първия си работен ден - изображение

Факт е, че първият работен ден е истинско изпитание. Наблюдават ни под лупа, коментират ни, изучават ни. Това ни притеснява до такава степен, че не знаем как да се държим.

Ето няколко препоръки, които ще ви помогнат да преживеете това иначе важно и вълнуващо събитие.

  • Не бързайте да демонстрирате веднага колко много знаете и какви невероятни умения притежавате! Не забравяйте, че това е началото. Пред вас има достатъчно време, за да разгърнете плавно талантите си и да убедите шефа, че изборът му е добър, а колегите - че са случили с вас.
  • Днес трябва да изглеждате перфектно. Помислете внимателно и изберете подходящи дрехи, защото те са първото, което ще видят в офиса и ще коментират, разбира се. В това не се съмнявайте и не оставяйте този ангажимент за сутринта, тъй като едва ли ще се справите. Стига ви напрежението от предстоящото!
  • Бъдете усмихнати през всичките 8 часа. Не си позволявайте да изглеждате сякаш светът се крепи върху раменете ви, защото е по-вероятно работещите до вас да решат, че не можете да се справите с поставената задача, а не че мислите как да спасите човечеството. 
  • Не всеки знае кой сте. Затова винаги се представяйте, ако вече началникът ви не го е направил официално.
  • Благодарете лично или чрез съобщение на всеки от колегите си, който ви е дал полезна информация за фирмата, за начина на действие в нея или ви е помогнал да откриете това, което търсите.
  • Останете в сферата на професионалното общуване и не бързайте да навлизате в личното пространство на колегите си, нито се разпростирайте с информацията за самите вас и живота си. Има време, но първият работен ден е крайно неподходящ за това.
  • Задавайте въпроси. Това показва, че сте мотивирани и интересът ви към работата е сериозен.
  • Ако е нужно, си запишете имената на хората, с които работите. В случай, че не сте в състояние да си спомните нечие име, а се налага да се обърнете към колегата си по въпрос, свързан с работата, не се притеснявайте да питате, като не забравите да се извините и уверите човека, че бързо ще влезете в час.
  • Не се разсейвайте, а запомняйте всичко, което ви казват. Всяка подробност, която научите за фирмата и работещите в нея, е важна за вас.
  • Задължително намерете, ако вече не са ви я показали, стаята за почивка. Там е мястото, където се случва всичко. А и къде другаде бихте могли да се отпуснете и да изпиете кафето си?

И на финала, ако трябва да обобщим: моля, не се престаравайте и не демонстрирайте свръхспособности в желанието си да блеснете. Времето е пред вас и едва ли първият работен ден е подходящ, за да влезете в ролята на звезда. Такава може да станете единствено ако се докажете, а това не се случва през първите 8 часа, но те биха могли да ви отрежат пътя за развитие и да ви съсипят професионално, ако не се съобразявате с горните препоръки.

И не забравяйте, вие сте получили работата, която искате - значи сте щастливци!

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: regionsjob.com

Снимка: blog-emploi.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниСпортТестовеФизиологияАнкетиОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения