Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Как да оставим детето само вкъщи, без да се притесняваме за безопасността му

Как да оставим детето само вкъщи, без да се притесняваме за безопасността му

Как да оставим детето само вкъщи, без да се притесняваме за безопасността му - изображение

Преди да затворите възмутено текста и да кажете – децата никога не се оставят сами вкъщи – ще ви кажем, че всеки може да изпадне в ситуация, в която, това е единственият вариант. Тук е и моментът да ви съобщим, че нашият текст ще касае единствено мъниците, навършили 12 години. Именно това е възрастта, счетена от българския Закон за закрила на детето за достатъчна. Всички останали случаи, в които родители решат да оставят децата си у дома, са неуместни и подлежат на наказателна отговорност.  

Ето и какво гласи българският закон.


А това са санкциите.


След като припомнихме правилата, ще кажем – поздравления, деца – навършили сте възрастта, в която, може да останете сами вкъщи. Вероятно сте развълнувани, но може и да сте малко нервни. Това е съвсем нормално. Вие сте изправени пред нови отговорности. Не се притеснявайте, в следващите редове ще ви дадем малко информация по въпроса как може да предотвратите евентуални опасности, докато сте вкъщи, както и да откриете какво може да правите, ако се случи извънредна ситуация.

1. Следвайте правилата на родителите си.


Единственото, което искат родителите ви, е да бъдете в безопасност. Ето защо те въвеждат правила. Ако не сте сигурни какви са те, седнете заедно с тях и напишете списък, за да няма нищо неизяснено помежду ви.        

Правилата могат да обхванат въпросите с кого можете (ако имате такива доверени хора) и дали изобщо ще можете да излезете навън и да се обаждате по телефона.   

2. Заключете вратите и прозорците.


Най-доброто, което можете да направите, е да държите вратите и прозорците заключени, когато сте вътре. По този начин никой не може просто да влезе без ваше разрешение.

Ако вашето семейство има аларма, научете как да я настроите, за да ви предпазва, докато сте вкъщи.

3. Избягвайте да отваряте вратата на хора, които не познавате.

Ако някой дойде на вратата, най-добре е да го игнорирате, ако не го познавате. Ако лицето е доставило пратка, помолете го да я остави или да се върне по-късно. Не му казвайте, че сте сами.

Също така е важно да не казвате на хората по телефона, че сте сами вкъщи. Ако някой се обади на родителите ви, може да кажете: "Те не могат да ви се обадят в момента. Мога да ги накарам да ви се свържат с вас по-късно."

4. Стойте далеч от опасни предмети в къщата.

Въпреки че сте сами вкъщи, това определено не значи да правите всичко, което искате. Все пак трябва да стоите далеч от опасни предмети. Не играйте например с режещи иструмети, ножове или оръжия. Също така, не приемайте лекарства, освен ако не знаете какво правите. Не смесвайте химикали и почистващи препарати, които намерите около къщата, тъй като могат да създадат дим или да отделят течности, които могат да ви навредят.

5. Обадете се на родителите си, ако е необходимо.


Ако се случи нещо или не знаете какво да правите, обадете се на родителите си или на друг доверен възрастен. Те могат да ви изяснят ситуацията, за да се почувствате отново сигурни. Най-добре е да знаете наизуст номерата им, така че винаги да можете да се обадите, дори и да не виждате списъка с номерата за спешни повиквания.

Действия в извънредни ситуации

1. Сложете специални номера с опция за бързо набиране


Ако нещо се случи, трябва да сте готови. Основният номер за спешни случаи, който трябва да знаете, е 112. Той може да помогне при извънредни ситуации като пожари, за хора, попаднали в инциденти или при тежки наранявания. Но трябва да ползвате тази опция, само когато се касае за спешен случай. Ако получите малко порязване, това не е причина да се обадите на спешния телефон.

Съхранявайте други номера за спешни повиквания, за да са ви под ръка, като например тези на баби и дядовци, както и на други хора, на които можете да се обадите, ако имате проблем, например съсед или близък член на семейството ви.

Ако нямате тези телефонни номера, помолете родителите си да направят списък, за да можете лесно да ги виждате.

2. Обмислете предварително какво да кажете по време на спешно повикване.


Когато се обадите на 112, операторът ще иска да знае няколко неща. Той ще пожелае да разбере къде сте (вашият адрес) и какво не е наред. Ще трябва да кажете и какъв е телефонният ви номер. Така ще могат да се свържат с вас лесно. Опитайте да разговаряте с родителите си по въпроса.

3. Упражнете предварително с родителите си някои евентуални извънредни ситуации с вашите родители.

Ако се случи нещо неочаквано, може и да се паникьосате. Все пак, повечето хора правим точно това. Важно е обаче да се постараете да останете спокойни. Един от начините, по които можете да се научите да го правите, е да знаете предварително как да постъпите, а ситуациите са тренирани с родителите ви.

Много са начините, по които картинката вкъщи, би могла да се обърка драматично – да се спука тръба, да се включи аларма, някой уред да направи късо съединение. Помолете родителите си да разговарят с вас по въпроса как да се преодолеят потенциалните проблеми.

4. Научете къде са аварийните изходи.

Трябва да можете и да знаете как да излезете от къщата си по различни начини. Разбира се, задните и входните врати са добри опции. Ако има пожар обаче, може да се наложи да избягате и през прозорец, за да бъдете в безопасност.

Помолете родителите си да ви кажат кои са най-добрите начини за излизане от къщата.

5. Научете основите, нужни за оказване на първа помощ.

Ако сте вкъщи сами, трябва да знаете как да се справите с порязвания или с изгаряния. Ако имате дълбоко порязване или изгаряне, можете да се обадите на 112, но ако сте пострадали леко, можете да се справите и сами.

Например, при недълбока резка, измийте ръцете си, след това подръжте и притискайте чиста кърпа към раната, за да спрете кървенето. Изплакнете мястото с хладка вода. Използвайте антибиотичен мехлем и след това превържете с нехлабава превръзка.

При натъртване поставете пакетче с лед, обвито в кърпа, за да облекчите подуването. Не дръжте студения компрес повече от 10 минути.

Като лек при изгаряне – поставете пострадалата област под хладка течаща струя вода за около 10 минути. Не използвайте лед. Когато се почувствате малко по-добре, можете да използвате алое вера гел или друг мехлем върху него.

Посъветвайте се с родителите си къде да съхранявате комплектът ви за първа помощ. Ако домът ви все още няма такъв, купете и го сложете на определено място заедно.

Разпознаване на потенциалните проблеми

6. Не влизайте в къщата си, ако видите счупен прозорец или отворена врата.


Ако се приберете в дома си и видите нещо нередно, не влизайте. Счупен прозорец може да означава, че някой е вътре. По-добре е да останете в безопасност. Отидете в съсед или в къщата на приятел и се обадете на 112. Можете дори да се върнете в училище, ако има нужда. 

7. Не позволявайте на хората, които познавате, да се тревожат за вас.

Дори ако познавате възрастния, който чука на вратата, не е нужно да го пускате, ако не го искате в дома си. Понякога дори възрастните, които познавате добре, може да нямат добри намерения спрямо вас. Повярвайте на интуицията си и се обадете на родителите си, ако не сте сигурни.

Някои семейства имат свои кодови думи, така че ако родителите ви изпратят някой, който да ви помогне, без да са ви уведомили предварително, ще разберете, че той е изпратен от тях. След като почука на вратата можете да поискате кодовата дума, ако някой каже, че вашите родители са го изпратили.

8. Проверете източника на странните шумове.

Разбира се, в много къщи от време на време се чуват странни шумове. Въпреки това, ако чуете нещо необичайно, трябва проверите източника. Ако забележите признаци на неприятности, предприемете действия.

Например, ако има признаци на проблеми с инсталацията, бързо излезте от къщата, ако можете и бягайте при съседите съседите си, където ще сте в безопасност и ще предупредите за ситуацията.

9. Обърнете внимание на предупредителните знаци.

Вашият дом вероятно е оборудван с димни аларми и детектори за въглероден оксид. Когато те се задействат, не ги пренебрегвайте. Ако не знаете какво да правите, най-добре е да излезете от къщата и да наберете 112 от дома на съседите.

Ако забележите, че някой електроуред пуши, може да се обадите на 112, за да ви пренасочат към пожарната служба за безопасно съдействие. Опитайте да използвате и пожарогасител, ако родителите ви са ви показали как да боравите с него. Въпреки това, ако се появи голям пламък, излезте от дома си бързо.

Прочетете препоръките и се чумствайте сигурни, когато се налага да сте сами у дома.
 
По статията работи: Виктория Милова

Източник:www.wikihow.com; www.lex.bg
Снимка:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСоциални грижиНовиниСнимкиЛайфстайлАнкетиНормативни актовеОрганизацииЛюбопитноЛеченияСпорт