Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да излизаме максимално безопасно през нощта

Как да излизаме максимално безопасно през нощта

Как да излизаме максимално безопасно през нощта - изображение

Няма място за тревога - има различни предпазни мерки, които можете да предприемете, за да гарантирате безопасността си, докато се разхождате вечер или се прибирате сами от работа. Когато ви се наложи да изпълните някаква задача, включваща излизане навън, уверете се, че вървите уверено и целеустремено. Избягвайте да се разсейвате с мобилния си телефон, ако е възможно стойте надалеч от тъмните алеи и паркинги, където злонамерени хора лесно биха могли да се скрият. Когато ситуацията позволява, старайте се да се движите с приятел или куче (неслучайно пухкавите четириноги са спрягани за най-добрите ни приятели). Ако ли не, уверете се, че някой знае, че ви предстои нощна разходка или спешно излизане.

Предлагаме ви и още някои препоръчителни методи, с които да улесните положението си.

Метод 1
Не се разсейвайте, докато се придвижвате.

На първо място - горе главата.

Когато се разхождате сами през нощта, не забравяйте да пазите главата си от клони и опасни предмети. Погледът ви трябва да е насочен напред. Това ще ви помогне да бъдете бдителни и да тълкувате адекватно случващото се около вас. Не гледайте надолу или настрани, ситуациите се изменят за секунди - гарантираме ви го.

За да избегнете разсейването, не ходете с мобилния си телефон в ръка. Ако го направите, може да се изкушите и да погледнете към него, а в такъв случай няма да може да следите зорко средата около вас. Нещо повече – ще бъдете уязвими на евентуални злонамерени посегателства.

Като алтернатива, ако интуицията ви за опасност ви алармира, обадете се на приятел или член на семейството си и говорете с него, докато стигнете до мястото, където отивате. По този начин винаги ще има някой, който ще знае къде сте по всяко време. Избягвайте да използвате слушалки, ходейки по пътя си. Те намаляват нивото ви на информираност относно обкръжаващата ви среда. При тази ситуация може и да не успеете да чуете, че някой ви приближава отзад, докато не стане твърде късно за каквото и да е действие.

Планирайте маршрута си.

Уверете се, че сте планирали от къде да се придвижите предварително. По този начин ще знаете точно къде ще отидете и ще можете да стъпвате уверено. Движете се с постоянно с бързо темпо и бъдете с лице към трафика, за да сте по-видими.

Не се разхождайте безцелно, ако се изгубите. Намерете най-близката бензиностанция, заведение за бързо хранене или ресторант, за да поискате помощ и упътване за посоката.

Уверете се, че ръцете ви са свободни.

С изключение на малко фенерче, постарайте се да държите ръцете си свободни по всяко време. По този начин ще можете да реагирате, ако някой ви приближи. Или, ако се да залитнете при препъване, ще имате възможност да се хванете, стига ръцете ви да не са заети.

Поставете всичките си лични вещи в една чанта. По този начин можете да избегнете пренасянето на няколко. Ако възникнат опасни ситуации, няколко торбички ще ви попречат да реагирате бързо.

Метод 2
Придържайте се към необходимите предпазни мерки

Носете възпиращи евентуалните набези средства.

Сред тях може да има свирка, лютив спрей за самозащита или телескопична палка. Шумното сигнализиране ще позволи на другите да знаят, че нещо не е наред, а силният шум може да възпре потенциалните нападатели. Ако се използва правилно, лютивият спрей, също може да бъде в състояние да ви осигури достатъчно време, за да избягате от потенциалния си нападател и да потърсите помощ.

Когато използвате флаконче с лют червен пипер или телескопична палка, уверете се, че отворите им са обърнати встрани от вас и са в посоката на нападателя.

Вземете със себе си фенерче или светлина за велосипед.

Фенерчето или фарът за велосипед са сред чудесните помощници, които да носите със себе си, докато се разхождате през нощта. Дори ако ходите в добре осветена област, все пак може да срещнете и тъмни петна. Ето защо, фенерчетата ще ви позволят да ги осветите добре и да направите още по-видим пътя си.

Носете си челник, за да бъдат ръцете ви свободни по всяко време.

Носете отразяващо облекло и удобни обувки.

Вашите дрехи за нощна разходка трябва да имат отразяващи ленти отпред, надолу, отстрани и на гърба. Отразяващото облекло позволява на автомобилистите и мотоциклетистите да ви видят докато вървите през нощта. Не забравяйте да носите и удобни обувки, докато се разхождате. Кецовете ще ви позволят да вървите уверено или бързо да избягате от потенциален нападател.

Ако се прибирате вкъщи от офиса, носете маратонки със себе си в отделна торбичка, за да можете да се преобуете след края на деня, преди да се приберете у дома.

Можете, също така, да си купите рефлекторна жилетка, която да се облече над дрехите, ако не искате да се преобличате в отразително облекло всеки път, когато се прибирате към къщи.

Метод 3

Избягване на съмнителните зони и хора

Движете се по оживени и добре осветени алеи и улици.

При ходене през нощта винаги използвайте популярни маршрути, посещавани от повече хора. Разчитайки на тях, намалявате шансовете си да бъдете сами, ходейки през нощта. Също така, опитайте се да се разхождате на познати места, където хората ви познават, например в кварталите около дома ви. По този начин, ако се чувствате в опасност или някой ви следва, винаги можете да почукате на врата на някой съсед.

Избягвайте неосветените области.

Не минавайте през тъмните улички, области и паркинги. Ограничете маршрутите си до добре осветените места и винаги носете фенерче, в случай че срещнете тъмен участък по маршрута си. Също така, имайте предвид и избягвайте улиците, които имат гъсти храсти, сгради, вдлъбнатини или други опасни обекти.

Отклонявайте се от подозрителни хора.

Ако видите нещо или някой подозрителен минувач в посоката, в която се движите, променете маршрута си веднага. Пресечете пътя, за да промените посоката си, за да избегнете подозрителни хора и ситуации.

Ако смятате, че някой дайствително ви следва, се отправете към оживен район (като бензиностанция с кафе и място за бързо хранене или ресторант). Не се насочвайте към колата или къщата си, ако са в тих квартал, защото преследвачът ви може да е по-бърз от вас.

Метод 4
Осигурете собствената си безопасност

Разходете се с приятел.

Когато ходите през нощта, винаги се опитвайте да бъдете с приятел или куче (ако имате и ако любимецът ви не е страхливец). Ако сте повече е по-малко вероятно да бъдете нападнати.
Известете някого, че ви предстои излизане през нощта.

Ако нощното излизане е неизбежно, нека някой да знае, че ще се приберете сами.

Има мобилни приложения, които можете да изтеглите. Те позволяват на нас и на вашите приятели или членове на семейството да ви наблюдават, докато се движите сами през нощта. Приложението ви споделя времето на заминаване, маршрута и текущото ви местоположение и ще уведомява приятелите ви, след като сте пристигнали безопасно.

Доверете се на инстинктите си.

Инстинктите ви може да се окажат най-добрите ви съюзници, когато ходите сами през нощта. Спрете и се огледайте, ако се притеснявате, че някой ви следва. Позволете на човека, който е след вас, да знае, че сте запознати с тяхното присъствие, като погледнете в посоката му.

Ако сте действително сте следени, не вървете направо към колата или къщата си. Вместо това, отидете на място, което е обществено и безопасно. Можете да изчакате там, докато не почувствате, че може отново да продължите. Повикайте си такси, за да ви отведе до вашата дестинация.

Спазвайте тези препоръки и излизайте вечер при крайна необходимост, за да бъдете в безопасност.

По статията работи: Виктория Милова
Източник и снимки: www.wikihow.com/Walk-Safely-at-Night

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлАнкетиНовиниСнимкиНормативни актовеЛюбопитноОрганизацииЛеченияСпорт