Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Как да действаме, когато трябва да променим електронния си подпис?

Как да действаме, когато трябва да променим електронния си подпис?

Как да действаме, когато трябва да променим електронния си подпис? - изображение

Когато ни се наложи да променим електронния си подпис, най-честите и логични въпроси, които можем да си зададем са: нужно ли е да се оттегли упълномощаването и да се прави ново такова и защо нямаме възможността да оттеглим упълномощаването по електронен път?

В този случай заинтересованите лица трябва да предприемат няколко стъпки. Когато се налага да се извърши смяна или преиздаване на електронния подпис, ако реквизитите на упълномощеното в него лице (те фигурират и в заявленията за упълномощаване, наред с ЕИК, ЕГН, автора) са същите, не е нужно да се направи оттегляне и ново упълномощаване. В случаите, когато само е удължен срокът на валидност на КЕП не е нужно да се прави нова регистрация на заинтересованите потребители.

Добре да се има предвид, че системата за работа с определени режими, изискващи наличието на КЕП (квалифициран електронен подпис), разпознава новонаправения електронен подпис по идентификационните данни и следва автоматично да обнови всички реквизити, вписани в него (включително и новия срок). В случаите, когато е направена промяна в основни реквизити (ЕИК, ЕГН или автор) и следва да се направи оттегляне на упълномощаването, то няма никакво нормативно основание това да се направи по електронен път.

Според заложеното в чл. 19, ал. 2 от Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО при оттеглянето на упълномощаването упълномощителят следва за представи ново заявление (приложение № 13 към наредбата), единствено „на хартия” в съответното ТП на осигурителния институт, където следва документите да се обработят. След оттеглянето на упълномощаването (това се извършва в рамките на 3 работни дена от подаването на заявлението), ще стане възможно създаването на ново заявление за упълномощаване в ИСЕОДД. Само за тези случаи ще е нужно да се извърши и нова потребителска регистрация на КЕП.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииНовини