Начало Социални грижи Репродуктивност Бременност, раждане и родителство Какви права имат бременните жени и кои изследвания на бъдещите майки се поемат от НЗОК?

Какви права имат бременните жени и кои изследвания на бъдещите майки се поемат от НЗОК?

Какви права имат бременните жени и кои изследвания на бъдещите майки се поемат от НЗОК? - изображение

Бъдещите майки имат правото да изберат медика, който следва да проследява бременността им, ще ги преглежда и ще назначава нужните изследвания, нужни за този период. Когато бременността бъде определена като рискова, наблюдението над жената се провежда единствено от АГ-специалист.

Проследяването на бременността от специалисти по акушерство и гинекология следва да се извърши чрез „Медицинско направление” (бл. МЗ-НЗОК № 3), което се издава от общопрактикуващия лекар.

Освен това, бъдещата майка има правото да смени своя акушер-гинеколога, ако не е удовлетворена от оказаната й помощ. За тази цел общопрактикуващия лекар следва да й издаде направление. Специалистът, който е установил бременността, също би могъл да включи бъдещата майка в програмата „Майчино здравеопазване”, без да е нужно издаването на второ направление. Това би могло да се извърши както по време на първично, така и на вторично посещение при медика.

Диспансерното наблюдение на бременните жени включва някои задължителни лабораторни изследвания, които следва да се извършат в отделните срокове на бременността:

- пълна кръвна картина, включваща изследване на хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, MCV, MCH, СУЕ;

- изследване на кръвна захар;

- урина – прави се веднъж път при първото посещение при лекар и през V и VІІІ лунарен месец от бременността;

- определяне на кръвногрупова принадлежност и Rh-фактор – еднократно – през I-я триместър на бременността;

- изследване за сифилис и хепатит В (НвS Ag), а след изричното съгласие на бременната - и за HIV, както и два ехографски прегледа - единият в началото на бременността, а вторият - между 16-ата и 20-ата гестационна седмица (пети календарен месец);

- изследване на онкопрофилактична цитонамазка (назначава се от специалист);

- изследване на влагалищен секрет за микробиологични изследвания – веднъж при първо посещение и още веднъж в ІХ лунарен месец;

- проследяване на сърдечните тонове на плода - от V лунарен месец – по веднъж във всеки лунарен месец, в ІХ и Х – по два пъти.

Добре е да се знае, че изследванията за определянето на кръвногруповата принадлежност и Rh фактор не следва да се назначи, ако вече са били определени по друг повод. В тези случаи кръвната група и Rh фактора се описват в Картата за профилактика на бременността.

Когато бременността е определена като рискова следва да се назначат една или две допълнителни ехографии, като това зависи от възрастта на бъдещата майка - дали тя е над 35-годишна възраст или е под 20 години. Правят се изследвания за:

- алфа-фетопротеин;

- свободен бета ЧХГ за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба.

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниИзследванияЛюбопитноАнкетиТестовеНормативни актовеЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиКлинични пътекиИсторияЛеченияСпециалистиСпортЗаведенияОрганизацииАлт. медицинаВидеоНаучни публикацииПатологияФизиологияЗдравни проблемиПроизводителиИнтервютаХранене при...Ботаника