Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Измененията в закона за авторското право дава нови възможности на незрящите

Измененията в закона за авторското право дава нови възможности на незрящите

Измененията в закона за авторското право дава нови възможности на незрящите - изображение

С одобрените от правителството промени в закона за авторското право се разширяват възможностите на незрящите или на хора с такъв тип увреждания, които не им позволяват да четат или да работят с печатни материали.

Вече е възможно изготвянето на копия в алтернативен формат – брайлов шрифт, едър шрифт, адаптирана електронна книга, аудиокнига, радиопредаване и други. Копията могат да се направят от хората с увреждания, от човека, който се грижи за тях или от организации, които са уведомили за извършването на подобна дейност министъра на културата.

Законът предвижда с това да се занимават читалища, библиотеки, специалните училища за деца със сензорни увреждания. Сдруженията, които и при влизането на закона в сила осъществяват подобна дейност, в тримесечен срок подават уведомление.

Един от ангажиментите на организациите е да спазват авторските права и да предотвратят непозволено използване на продуктите от хора, които нямат увреждане. Законовите корекции ги задължават още да предоставят копията на хора с увреждания от останалите страни в евросъюза като същото право имат и българските граждани.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: ici.radio-canada.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаПсихологияЗдравни съветиФизиологияИсторияНормативни актовеЛечения