Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето „Зеленият двор на Варна“ отваря врати до края на годината

„Зеленият двор на Варна“ отваря врати до края на годината

„Зеленият двор на Варна“ отваря врати до края на годината - изображение

Варна е вторият град след столицата, в който ще бъде открит центърът „Зеленият двор“. Става дума за едно по-различно, но и по-специално място за най-малките, в което те ще направят първите стъпки в общуването с външния свят и свои връстници. Родителите от своя страна биха могли да поговорят спокойно с психолози, логопеди, педиатри и педагози за всичко, свързано с развитието, поведението и състоянието на детето им, което ги вълнува.

Центърът ще прилага и развива както идеите на Франсоаз Долто, така и българския опит на колегите си от създадения преди три години в София център.

Франсоаз Долто е една от големите фигури на френската и световна психоаналитична наука, а трудовете й отдавна са се превърнали в класика. Голямата дама на френската психоанализа посвещава целия си професионален живот на детската кауза и на всичко, свързано с лечението, профилактиката и възпитанието им.

„Зеленият двор на Варна“ също като „Зелената къща“ във Франция ще приема деца от 0 до 3 години и родителите им в детски кът на Морското казино. Целите на проекта са ранната социализация, диагностика и превенция.

Инициатори са специалистите от Катедрата „Хигиена и епидемиология“ на Факултета по обществено здравеопазване на Медицинския университет, които са подкрепени от Френския институт у нас.

По време на пресконференция в МУ вчера координаторът на проекта д-р Екатерина Вълчева заяви, че целта е два пъти през седмицата деца и родители да бъдат заедно и по този начин да се намалят сериозните проблеми, породени от тръгването на ясла и детска градина.

В момента във Варна са и френски експерти в областта на детската психоанализа. Те ще помогнат на екипа в морската ни столица. Според Мириам Сежер, детски психиатър и психоаналитик, специалистите имат задачата да насочат усилията си към бебетата, тъй като „достойнството и стойността на малкия човек са същите като на възрастния“.

От своя страна доц. Моника Богданова, основател на първия „Зелен двор“ у нас и психоаналитик, е категорична, че инициативата не само прави раздялата на детето от родителя безболезнена чрез психоанализата, но и още осигурява възможността рано да бъдат диагностицирани деца с аутизъм. Проблемът бива открит стандартно между четвъртата и петата година. Според доц. Богданова: „Да бъде открит аутизъм при бебе на няколко седмици може да звучи невероятно, но е възможно и се прави“.

Франсоаз Долто създава първата „Зелена къща“ във Франция в края на 70-те години на миналия век, а днес в страната съществуват повече 800. Всички те се финансират от местните власти.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mu-varna.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиНовиниСпециалистиЗаведенияОбразованиеЛайфстайлНормативни актовеСпорт и туризъмЛюбопитноОрганизацииСпортСнимкиЗдравни съветиРецептиТестовеАнкетиИнтервютаИсторияАлт. медицинаХранене при...ИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника