Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Здравни осигуровки за сметка на републиканския бюджет

Здравни осигуровки за сметка на републиканския бюджет

Здравни осигуровки за сметка на републиканския бюджет - изображение

Българските граждани, отговарящи на условията за получаване на месечна социална подкрепа, целева помощ за отопление по реда на Закона за социалното подпомагане и лицата, настанени в социални специализирани институции могат да се осигуряват за сметка на републиканския бюджет, като това се осъществява благодарение на дирекциите за социално подпомагане.

След 1 януари 2003 година вноските за здраве на децата до 18-годишна възраст започват да бъдат поемани от републиканския бюджет. Това е в сила и за навършилите 18 години до завършване на средно образование (редовна форма на обучение), както и за студентите (обучавани в редовна форма на обучение до навършване на 26-годишна възраст, докторантите редовна форма на обучение по държавна поръчка, независимо от възрастта).

Други български граждани, които са здравно осигурени от републиканския бюджет са пострадалите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР, ветераните и военноинвалидите. Освен тях всички държавни служители, задържаните под стража, лишените от свобода, лицата, чакащи да им се предостави статут на бежанец, лицата, възползвали се от правото на убежище, хората, полагащи грижа за лица със загубена работоспособност над 90 %, пенсионерите, лицата, получаващи обезщетения по чл. 233 от Закона за отбраната и въоръжените сили, съпрузите на кадровите военнослужещи, участващи в международни операции и мисии, настанените в специализирани социални институции.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниОрганизацииЛюбопитноЛайфстайлИсторияСнимкиАнкетиСпортЗдравни съветиГеографияПроизводителиХранене при...ПсихологияИнтервютаФизиологияЗаведенияАлт. медицинаЛеченияТестовеОбразованиеОткритияРецептиКлинични пътекиБотаника