Начало Социални грижи Трудова ангажираност Безработица Заетост на чужденци

Заетост на чужденци

Заетост на чужденци - изображение

Правото да се упражнява трудова дейност в България имат всички чуждестранни граждани, които:

1. Имат трудов договор по смисъла на Кодекса на труда и благодарение на този вид правоотношение със своите работодатели могат да извършват законосъобразно трудовата си дейност.

2. Командировани са за определен срок от своя чуждестранен работодател за предоставянето на определени услуги в рамките на Република България;

3. Имат желание да се трудят на свободна практика;

Заетостта на чуждестранните граждани в България е нормативно се регламентира в Закона за насърчаване на заетостта и подзаконовите нормативни актове на Министерския съвет. Трудова дейност е възможно да се извършва единствено след получаването на Документ от Агенцията по заетостта, който гарантира разрешението за работа.

При ратифицирането на договора за присъединяването на България към Европейския съюз на 01.01.2007г., гражданите на държавите-членки могат да упражняват правото си свободно да пътуват с цел работа в Република България, без да им е нужно споменатото по-горе разрешение за работа.

Българският Министерски съвет на заседание от 21.12.2006г. одобрява позицията на България спрямо прилагането Общностното право в областта на свободното движение на работещи, при допускането на европейски граждани до българския пазар на труда след 01.01.2007г. В позицията се споменава, че Република България е решила след 01.01.2007г. да премине към пълно прилагане на Общностното право в "областта на свободно движение на работници, в частност Регламент (ЕИО) № 1612/68 на Съвета от 15 октомври 1968г. за свободата на движение на работници в Общността".

Според позицията декларирана в текста на Чл. 5, Ал. 4 на българската Конституцията, във връзка с Договора за присъединяване на България към Европейския съюз в сила от 01.01.2007г. ( обн. ДВ бр. 103 и 104/20.12.2006г. ) и Регламентът, който е успешно приложим за нашето законодателство всички европейски граждани могат да се движват свободно с цел осъществяване на трудова дейност. Режимът за престой, целящ упражняване на трудова дейност е приоритет на Национална служба "Полиция" съм Министерство на вътрешните работи, в съгласие със Закона за влизането, пребиваването и напускането на България от европейските граждани и техните семейства(обн. ДВ бр. 80/03.10.2007г., в сила от 01.01.2007г.).

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноЗаведенияПсихологияИсторияНормативни актовеЛичностиСнимкиОрганизацииЛеченияСпортАнкети