Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Електронни услуги, поддържани от Националния осигурителен институт

Електронни услуги, поддържани от Националния осигурителен институт

Електронни услуги, поддържани от Националния осигурителен институт - изображение

Националният осигурителен институт (НОИ) е разработил за улеснение на българските граждани електронни услуги, които се поддържат и предлагат от интернет страницата на националната институция. За посетителите й те са достъпни в рубриката „Е-услуги“. Две от тях са своеобразни алтернативи и предоставят облекчение на потребителите, защото чрез тях те имат възможност да представят документите си в различните териториални подразделения на Националния осигурителен институт по Интернет.

Една от предлаганите електронни услуги, поддържани от Националния осигурителен институт е т.нар. „Декларация за семейно и имотно състояние и за годишния доход на член от семейството - обр. УП-4”. Тя е необходима, за да се преведе социална пенсия старост, съгласно Чл. 89а от Кодекса за социално осигуряване (КСО) за хората на 70-годишна възраст и за превеждането на лична пенсия по Чл. 92 от КСО.

Друга електронна услуга на НОИ е свързана с представянето на Декларация за семейни обстоятелства - обр. УП-5. Чрез нея заинтересованите лица могат да декларират обстоятелства, чрез които да се прекратят получаването на пенсия. Тя може да се ползва и от клиентите на дирекция “Европейски регламенти и международни договори” в НОИ. Всяко от двата вида заявления трябва да се подпишат чрез електронния подпис на заинтересованото лице. Може да се защити и чрез личния му идентификационен код (ПИК), който може да се предостави от НОИ. Не се дължат такси за тези услуги.

Съществуват и новоразработени услуги, подпомагащи осигурителите. Може да се подаде например чрез електронните услуги, предоставяни от НОИ заявление за издаване на удостоверение за съществуването или несъществуването на инциденти на работното място. Това удостоверение може да се ползва и при комплектоването на необходимата документация за участие в обществени поръчки, конкурси и др. В този случай обаче услугата се заплаща според заложеното в тарифите на НОИ. Заявлението отново следва да се подпише чрез електронен подпис на осигурителя.

Благодарение на електронната система на НОИ може да се подаде и декларация за промяна в обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение за безработица (ПОБ). Тази услуга подпомага и осигурява по-малка административна тежест за националната институция, улеснява и самите граждани. Тя отново е безплатна. Заявлението следва да се подпише електронно или посредством ПИК, получен от НОИ.

Описаните по-горе услуги са разработени и въведени в употреба от НОИ през 2013 г. Наличните електронни услуги са общо 17, като 14 засягат административни процедури, а три от тях са справочни. Приоритет за институцията през 2014 година е предоставянето и усъвършенстването на функциониращите добре е-услуги, като базисна цел е облекчаването на гражданите и бизнеса, които са основните ползватели на услугите на института.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниЛюбопитноЗаведенияСнимкиИзследванияИсторияПроизводителиЛайфстайлЛеченияОрганизации