Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Възрастни хора Електронни услуги на НОИ за проследяване на решения по жалби и заявление за превеждане на пенсиите в банка

Електронни услуги на НОИ за проследяване на решения по жалби и заявление за превеждане на пенсиите в банка

Електронни услуги на НОИ за проследяване на решения по жалби и заявление за превеждане на пенсиите в банка - изображение

С цел облекчение на българските граждани, Националният осигурителен институт добави към списъка си още две електронни услуги на първи октомври.

Първата от тях е създадена, за да могат българите да проследяват сами решенията по жалбите си. Тя има справочен характер и подпомага на хората, които са подали жалба срещу взети от института решения в административните актове, датирани след първи октомври 2014 година. По този начин те имат възможност да се информират за процеса на обработване на оплакването и взетото решение.

Издирването на информация за физическите лица може да се извърши чрез ПИК или ЕГН, а за всички юридически лица – с ИКО или БУЛСТАТ. За хората, подали жалби ще е възможно да открият директно дата и определеният входящ номер. След като конкретната жалба се открие, следва да се провери справката за текущия статус на нейното обработване. При вече постановено решение се търси неговото съдържание.

Втората услуга позволява да се заяви по електронен път превеждането на пенсионно възнаграждение в банка или смяна на адреса на пенсионера. След попълването на заявлението от желаещите да получават пенсионното си възнаграждение в България, трябва да се посочат начините да се извърши финансовият превод – с пощенска станция или по банков път.

Заявлението се подава, след като се прехвърли изплащането на финансовата сума от една пощенска станция в друга или чрез банка. В случаите, в които превеждането на пенсионното възнаграждение става от пощенска станция към банка, трябва да се приложи и ксерокопие с номер на банкова сметка. Двата вида услуги вече са достъпни на страницата на НОИ (www.nssi.bg), в рубриката „Е-услуги”.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниЗаведенияЛайфстайлЛюбопитноМедицински изследванияИсторияПроизводителиЛеченияАнкетиОрганизацииЗдравни съвети