Начало Социални грижи Социална защита Еднократни социални помощи

Еднократни социални помощи

Еднократни социални помощи - изображение

Групите лица имат право да се възползват веднъж годишно от получаването на еднократни социални помощи. Това може да се случи единствено при възникнала необходимост, обвързваща се с конкретни здравни, образователни, комунално-битови потребности.

Този вид помощи може да бъдат предоставени и в натура, но това се практикува когато родителите не се грижат за своите деца или не се употребяват по предназначение. Помощите могат да се предоставят чрез частично или цялостно заплащане на дължимите такси за детски заведения, поемане на разходи за храна в обществени трапезарии и столове, набавяне на пособия за училище и др.

Видовите еднократни социални помощи могат да бъдат разпределени в следните групи:

1. Финансово подпомагане при ползване на безплатно лечение в чужбина. Получилите разрешение за лечение в чужбина от Министерство на здравеопазването за сметка на държавата. Помощта покрива разходите за лични нужди на нуждаещите се и техни придружители.

3. Финансово подпомагане за транспорт еднократно в годината с железопътен или автобусен транспорт. От него могат да се възползват многодетните майки и инвалидите, имащи първа или втора група инвалидност, военноинвалидите, децата с тежки увреждания. За да бъде получена помощта е необходимо да се предостави удостоверение, придобито от Дирекция за "Социално подпомагане" по постоянен адрес на желаещия помощта.

4. Финансова месечна социална помощ за транспортно обслужване- безплатни карти за пътуване.

На тях имат право:

- хора с призната първа или втора група инвалидност;

- хора с призната трета група инвалидност със заболявания на долните крайници;

- деца от 7 до 16 години, имащи тежки увреждания;

Сумата, предназначена за подпомагане е в размер на 15% от гарантирания минимален доход. Помощта може да се ползва, в случаите в които доходите на семейството са в границите на базовия минимален доход на член от него.

- на безплатно балнеолечение;

Картата за безплатно балнеолечение е в размер на двадесет дена.

Получаване на помощите

След получаване на документите социалните работници са длъжни да изготвят социална анкета, придружена от аргументирано становище относно решението и условията за отпускане на помощта. В рамките на седем дни от приключване на срока, необходим за социалната анкета се съобщава решението за отпускане на социалната помощ и на подалите документи за нея лица.

Отказите за получаване на този тип помощ могат да бъдат обжалвани в рамките на седем дни.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииЛюбопитноСнимкиПсихологияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлНормативни актовеЛеченияРецептиЗаведенияИсторияОбразованиеСпортАнкети