Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Европейският парламент прие промените в директивата за командировките на работещите

Европейският парламент прие промените в директивата за командировките на работещите

Европейският парламент прие промените в директивата за командировките на работещите - изображение

ЕП прие коригираната директива за командировките на работещите в евросъюза. Новите текстове бяха подкрепени от 456 евродепутати, 147 се обявиха против тях, а 49 гласуваха с „въздържал“ се.

От социалното министерство припомнят, че по темата са проведени четири кръга преговори, водени от заместник социалния министър Зорница Русинова и определят успешния финал „като ключово постижение за българското председателство“. По време на последната среща през март е постигнато предварителното споразумение с европарламента и става ясно, че остава в сила възможността за командировка с максимален срок от една година и удължаването й за още шест месеца. Постигнато е и споразумение новите правила да не се прилагат в транспортния сектор, за който ще има специално законодателство. Когато влезе в сила, то ще уреди прилагането на правилата за сектора.

Новите разпоредби ще подобрят условията на труда за командированите. Според тях разходите за път и за настаняване ще бъдат за сметка на работодателя и вече няма да се удържат от заплатите на работещите. Освен това служителите ще получават същото заплащане каквото взимат и колегите им от страната, където са командировани.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg
Снимка: contrat-de-travail.ooreka.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиНормативни актовеСнимкиСпортПсихологияЛюбопитноРецептиДиетиХранене при...История