Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Доходи, срокове и начин на внасяне на здравните вноски

Доходи, срокове и начин на внасяне на здравните вноски

Доходи, срокове и начин на внасяне на здравните вноски - изображение

Осигурителните доходи, на базата на които се начисляват вноските за здравното осигуряване се установяват по ведомости и друг вид документация относно изплатените или начислените, но неплатени възнаграждения, по пенсионни картони, изплатени болнични листове, изплатени компенсации за безработица и по данъчните декларации по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (Чл. 42 от Закона за здравното осигуряване - ЗЗО).

Доходи, срокове и начин на внасяне на здравноосигурителните вноски за всички осигурени български граждани се определят в Чл. 40 от ЗЗО.

Всички здравноосигурителни права на лицата, които са задължени да внасят осигурителните си вноски за своя сметка, следва да бъдат прекъснати, в случай че те не са превели повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ този на оказване на лекарска помощ. Пациентите, имащи прекъсване на здравноосигурителните права следва да заплащат предоставената им медицинска помощ.

Хората, които не са превели повече от три осигурителни вноски за месеца за време от 36 месеца до началото на месеца, предхождащ този на предоставяне на медицинската помощ, следва да възстановят здравноосигурителните си права, в случай че внесат всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца. Здравноосигурителните права трябва да бъдат възстановени от дата на заплащането на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период (Чл. 109 от ЗЗО).

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниОрганизацииЛюбопитноАнкетиСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияХранене при...СпортТестовеФизиологияАлт. медицинаИнтервютаЛеченияЗаведенияОткритияИсторияОбразованиеРецептиПроизводителиКлинични пътекиБотаника