Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Добри стратегии за справяне със стреса на работното място

Добри стратегии за справяне със стреса на работното място

Добри стратегии за справяне със стреса на работното място - изображение

Ако ни позволите да перифразираме прочутата поговоркa човек дори и добре да живее, все някога започва работа ;) В повечето случаи професионалната среда е напрегната и предизвикателна и рядко е свързана с почивка и спокойствие. Успешните компании предлагат различни възможности на своите кадри за справяне със стреса –  специални стаи за релакс, забавление и отмора, участие във фирмени игри и т.н. Всъщност, последните изследвания показват, че в организациите, в които служителите не напускат работните си места по цял ден (и дори се хранят там), продуктивността е понижена и резултатите от дейността на кадрите не са достатъчно задоволяващи.

Цялата работа е, че не е нужно в обедната си почивка да скачате с парашут или да летите с хеликоптер, за да се почувствате в кондиция. Идеята е преди всичко да използвате почивките си качествено, защото това предполагаемо ще се отрази благоприятно на нервната ви система, а също – и на нервната система на околните.  

Без повече приказки, в следващите редове ще ви предложим няколко успешни стратегии за справяне със стреса в службата. Искрено се  надяваме те да са ви наистина полезни.

1. Не се "бетонирайте" на работното място – излизайте за обяд, за кратка пауза, за бърза разходка, съобразявайки се работния график, естествено. Ако сте лидер и отговорник, бъдете пример за членовете на "отбора" си, обяснете им колко важно е да се почива, покажете им как се прави това, ако случайно са забравили… защото се случва и на най-добрите.   

2. Извоювайте си правото да разполагате със стая за отмора, в която би било чудесно редовно да се организират игри и интерактивни занимания за служителите. Вероятно ще се учудите да разберете колко положително влияние оказва играта на тенис на маса в обедната почивка, например. Съчетана със здравословен обяд, последната на 100% би ви направила по-продуктивни и справящи се със задълженията.

3. При всяка подходяща възможност, провеждайте бизнес срещите си на различни места – симпатични нови кафенета и ресторанчета, на открито и т.н. Непрекъснатата смяна на "сценария" е препоръчителна и ще ви помогне да мислите различно, да търсите алтернативи.

4. Важно е да осъзнавате и наистина да улучвате моментите, в които се нуждаете от релакс – възползвайте се от тях.

5. Награждавайте се с нещо в края на седмицата или в края на месеца за успешно свършената работа.

 

И не забравяйте, че различните индивиди имат свои представи за справяне със стреса – не насилвайте колегите си да почиват по вашия начин или, преди всичко друго, попитайте ги дали искат да ги включите във вашите планове за отмора.

 

Снимка: laughology.co.uk

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни съветиТестовеСнимкиОрганизацииФизиологияАнкетиНормативни актовеИсторияЛеченияХранене при...СпортБотаника