Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Възстановяване на здравноосигурителните права след пребиваване в чужбина

Възстановяване на здравноосигурителните права след пребиваване в чужбина

Възстановяване на здравноосигурителните права след пребиваване в чужбина - изображение

Законът за здравното осигуряване на територията на България предвижда два възможни начина за възстановяване на здравноосигурителните права след пребиваване в чужбина. Конкретният текст е формулиран в Чл 40а, Ал. (2) и (3) от Закона за здравното осигуряване гласи:


(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2, здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските. (Добре е да се има предвид, че сумата за тези вноски, за 2014г е в размер на 16.80лв на месец).

Може да се обобщи, че след завръщането си българските граждани са изправени пред два възможни избора за възстановяне на здравноосигурителните си права. При първия вариант е нужно да се заплатят еднократно всички здравни вноски за дванадесет месеца. В този случай здравноосигурителните права следва да се възстановят веднага.
Лицата имат възможност (при втория начин) да внасят дължимите си суми в продължение на шест последователни месеца, като веднага след изтичането им лицето може да се възползва от своите здравноосигурителни права.

След приемането на България в Европейския съюз в сила влизат и системите за координация на здравното осигуряване в отделните страни, което дава възможност да се дължат суми само в едната държава. За да се реализира тази идея е необходимо да се представи в местното подразделение на НАП документ, съставен според правилата, координиращи различните европейски системи за здравно осигуряване. Целта на това е да се докаже пред българската администрация, че лицето е било здравноосигурено в чужбина.

В зависимост от конкретните обстоятелства (причината поради, която лицето е пребивавало в чужбина) съществуват следните унифицирани документи: S041 (бивш Е 104), А1 (бивш E 101 и Е103), S1 (бивш Е 106). Те могат да се изискат от организацията, ангажирана със здравното осигуряване в конкретната страна. Този документ трябва да се представи пред служители на НАП, които да признаят периода на здравно осигуряване в чужбина. Този формуляр може да бъде изискан служебно, ако лицето е забравило да вземе такъв документ от страната, в която е пребивавало.

Всички конкретни въпроси, свързани със здравното осигуряване могат да получат отговор от експерти на НЗОК (Национална здравноосигурителна каса) и НАП (Националната агенция по приходите) на адрес:

1. http://www.nhif.bg/web/guest/faq

2. http://nap.bg/

Още по темата:

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниОрганизацииЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиАнкетиПсихологияСпортХранене при...ИнтервютаАлт. медицинаФизиологияЛеченияЗаведенияТестовеИсторияРецептиПроизводителиОбразованиеОткритияКлинични пътекиБотаника