Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Втора стъпка преди интервюто за работа: изработване на индивидуална стратегия

Втора стъпка преди интервюто за работа: изработване на индивидуална стратегия

Втора стъпка преди интервюто за работа: изработване на индивидуална стратегия - изображение

Интервю за работа… ако и вас ви обзема онази отколешна студентска предизпитна треска, значи се нуждаете от малко помощ относно това как да се подготвите, за да успеете.

И така, все още е рано да говорим за успеха "на финала". Сега ще се опитаме да ви подготвим за това да си изградите подходяща комуникационна и поведенческа стратегия за "срещата Х". И като при всяка друга служебна среща, трябва да сте наясно по отношение на това какво следва да направите. Лесно е, просто трябва да си отговорите на три въпроса.

- Какво бихте искали да узнае за вас интервюиращият?

Е, това е моментът, в който е добре да си набележите няколко опорни точки, относно това кое би ви представило в "най-добра светлина". Например – може да изтъкнете вашите постижения, с които сте горди, може да посочите добрите черти на характера си, както и особеностите в квалификацията и опита си, които не само, че имат отношение към бъдещата ви работа, но и ще ви дадат предимство пред другите кандидати (такива ще има, може да сте сигурни по този въпрос).

Другият съществен момент е да си дадете отговор на въпроса:

- Кои са вашите недостатъци и евентуални слабости, които искате да туширате и омаловажите?

Не си правете илюзии, ще бъдете попитани за вашите (очевидни и недотам забележими) слабости, гафове, пропуски, или пък за фактите, отбелязани в автобиографията ви. За съжаление, в тази област интервюиращите ви хора биха могли да проявят забележителна креативност. Въпреки това, доста е вероятно да ви попитат за вашата възраст, пол, физически недостатъци, липсата на опит, посредствено образование или евентуалните пропуски в документите ви за събеседването. Подгответе се да отговорите подобаващо, без да провокирате отсрещната страна. Друг начин е да омаловажите, или – това е по-добрата възможност - да превърнете "дефекта в ефект".

Третият въпрос, на който трябва да имате отговор е:

- Какво ви е необходимо да знаете за овакантеното място и компанията, която го е обявила, за да вземете решение дали да започнете работа?

Напишете на лист важните за вас критерии, благодарение на които ще решите. Въз основа на тези критерии, обмислете какви въпроси искате да зададете, за да придобиете нужната ви информация.

Тук също има определени насоки, на които може да се наблегне. Сред тях са: вербалната стратегия, невербалната стратегия и кодът на облеклото. Въпреки това, нерядко пъти успяват именно онези кандидати за интервюто за работа, които съумяват да представят себе си по-креативно от другите кандидати. Те показват нещо уникално - било то оригинална идея или пък изцяло неконвенционално поведение и стил на комуникация. Именно по тази причина не можем да виним интервюиращите, че са склонни да поощряват и ценят онази "различност".

Е, сега можем да обсъдим успеха "на финала". Ако си отговорите на въпросите по-горе и, разбира се, имате късмет,  ще започнете да вършите мечтаната от вас работа. Ще си позволим единствено да ви дадем още един последен съвет: "Бъдете себе си, останалите роли вече са заети". При Оскар Уайлд е проработило, защо не и при вас?

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияИнтервютаАнкетиЛюбопитноНовиниСнимкиТестовеФизиологияОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения