Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Близо 84% от инвалидните пенсии са под линията на бедност в страната

Близо 84% от инвалидните пенсии са под линията на бедност в страната

Близо 84% от инвалидните пенсии са под линията на бедност в страната - изображение

Социологическо проучване, осъществено от национално представителните организации на хората с увреждания и КТ „Подкрепа“ и свързано с доходите и статуса на хората с увреждания, показва, че размерът на пенсиите на 83,5% от хората е под линията на бедността у нас или под 321 лв.

Анкетата е проведена в периода от март до април тази година и е попълнена от 333 членове на тези организации. Особено тревожен е фактът, че 41% от всички мъже и жени с увреждане разчитат единствено на тези доходи. Това обяснява, че 27,6% са оставали без електричество, защото не са в състояние да платят сметките си, още по-драматично звучи, че всеки трети не е в състояние да си купи нужните му за поддържане на нормален живот лекарства.

Отговорите, които дават мъжете и жените, показват, че почти 60% са били отхвърлени, пренебрегнати или са им отказали директно единствено заради увреждането, когато кандидатстват за работа. Работодателите отказват масово да наемат хора с увреждания и този вид дискриминация не е тайна за никого.

Според експертите на синдиката няма реални аргументи, че въвеждането на експертиза на работоспособността ще помогне за трудовата реализация на хората с увреждания.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: podkrepa.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОрганизацииЛайфстайлНовиниСпортЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиАлт. медицина