Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Условия и ред за извършването на медико-диагностична дейност, заплащаща се от Национална здравноосигурителна каса

Условия и ред за извършването на медико-диагностична дейност, заплащаща се от Национална здравноосигурителна каса

Условия и ред за извършването на медико-диагностична дейност, заплащаща се от Национална здравноосигурителна каса - изображение

Условията и редът за извършването на медико-диагностична дейност, заплащаща се от Националната здравноосигурителна каса са дефинирани детайлно в Националния рамков договор.

Здравноосигурените пациенти имат право да им бъде извършен определен обем медико-диагностични дейности. Този обем е предварително обсъден между Националната здравноосигурителна каса и доставящите медицинска помощ и се описва подробно в Националния рамков договор.

Пациентите се насочват към различните лаборатории с "Медицинско направление за медико-диагностична дейност" (бл. МЗ-НЗОК № 4). Това се издава от общопрактикуващите лекари или от медиците от специализираната лекарска помощ.

Пациентите имат правото да изискат високоспециализирани медикодиагностични дейности, като направление за тяхното извършване се издава само специалистите по профил на конкретното заболяване (бл. МЗ-НЗОК № 3). Специфичността и необходимостта от специализирана медицинска апаратура за извършването на тясноспециализирани изследвания обуславя и неголемия брой на специализирани лаборатории. Пациентите имат право на информация относно специализираните лаборатории, провеждащи високоспециализирани изследвания от специалистите, издаващи медицинското направление.

Срокът, за който медицинското направление е валидно е в рамките на 30 календарни дни. До края на този период пациентите трябва да проведат посочените в направлението изследвания за медико-диагностични дейности.

Общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната медицинска и дентална помощ разполагат с определена бройка за издаване на направления за медико-диагностични дейности. Тя се определя според регулативните стандарти от Районните здравноосигурителни каси, с които се намират в договорни отношения.

Медико-диагностичните лаборатории осъществяват договорените дейности в присъствието на лекар - специалист в рамките на дневния работен график в съгласие с договора с Националната здравноосигурителна каса. Той не може да е по-малък от 4 часа.

Когато пациентите предоставят проби от биологични материали, лабораториите имат право да посочат определена цена, която следва да се заплати от тях. Тази цена е определена от изпълнителя и е в размер на не повече от 2 лева.

Пациентите е нужно да знаят, че сумата, която е определена от конкретната лаборатория, независимо от броя на изследванията важи само за едно посещение.

Лабораториите, които са определили цена за вземането на биологични материали пациентите не следва да заплащат никаква потребителска такса.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлИсторияАнкетиТестовеПсихологияЗдравни съветиИзследванияСнимкиСпортСпециалистиКлинични пътекиЛеченияЗаведенияОрганизацииХранене при...Алт. медицинаФизиологияИнтервютаОткритияПроизводителиОбразованиеРецептиБотаника