Начало Социални грижи Добрите практики Актуално УНИЦЕФ: Повече от половин милион деца живеят с риск за живота в лагерите в Бангладеш

УНИЦЕФ: Повече от половин милион деца живеят с риск за живота в лагерите в Бангладеш

УНИЦЕФ:  Повече от половин милион деца живеят с риск за живота в лагерите в Бангладеш - изображение

Повече от половин милиона деца от мюсюлманското малцинство рохинги живеят с реален риск за живота си в бежанските лагери в Бангладеш.

За драмата на народа без държава припомнят от УНИЦЕФ в доклад по повод събитията от август миналата година, когато в Мианмар беше извършено буквално етническо прочистване. Стотици хиляди избягаха. Приблизително 720 000 деца, преминали границата, живеят в бежански лагери в Бангладеш.

В момента почти един милион рохинги живеят в южната част на Бангладеш близо до границата с Мианмар. Търсенето на храна и вода и справянето с трудни и често опасни условия за живот бележат всеки ден от живота на тези хора. Те полагат усилия да оцелеят и в същото време не спират да мислят за завръщането си Мианмар. Признават, че ще го направят само ако основните им права бъдат гарантира.

Всички деца са изправени пред заплаха от недохранване, болести, опасна вода. Констатирайки тази хуманитарна драма от УНИЦЕФ допълват картината и с нуждата от достъп до образование. Проблемът трябва да намери своето решение, защото в противен случай „може да изчезне цяло поколение от деца рохинги“, предупреждава и говорителят на ООН Симон Инграм.

УНИЦЕФ и партньорите й действат активно в Мианмар и Бангладеш. До момента те са създали 136 места, където децата могат да растат и играят, както и да бъдат лекувани. Създадени са и стотици центрове за обучение, а в момента се разработва стратегия, която да осигури качеството на учебната програма. Организацията полага сериозни усилия и затова рохингите да имат достъп до чиста вода. До края на годината заедно с Департамента по общественото здравеопазване ще направят нови сондажи,ще изградят и още тоалетни в лагерите. Не спират и усилията им по отношение на превенцията и лечението на тежките недохранвания и на имунизационните кампании в лагерите.

Независимо от усилията, положени от международната общност и правителствата, стотици хиляди рохинги живеят в риск. Това е криза, от която може да се излезе със смела политическа воля, но и при наличието на финансови ресурси, казват от УНИЦЕФ и призовават правителствата на Мианмар и Бангладеш към координирани действия и към подкрепа от страна на международната общност.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: unicef.org

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниАнкетиЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлПсихологияСнимкиСпециалистиХранене при...РецептиАлт. медицинаИнтервютаСпортТестовеИсторияНормативни актовеОбразованиеОрганизацииЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника