Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Социално подпомагане на чужденци, търсещи закрила

Социално подпомагане на чужденци, търсещи закрила

Социално подпомагане на чужденци, търсещи закрила - изображение

Различните дейности, свързани с оказването на социална помощ на всички бежанци, които търсят и се нуждаят от закрила се уреждат в Чл.29, Ал. 1 т. 4 от Закона за убежището и бежанците.

Държавната агенция за бежанците е институцията, която може да помогне на бежанците, търсещи подкрепа при възникнали социални и психологически проблеми. По време на процедурата по предоставянето на бежански статут заинтересованите лица имат възможност да получат ежемесечна финансова помощ в размер на 40 лева. Тя е съобразена с гарантирания минимален доход за България. оказва помощ на чужденците, търсещи закрила при решаване на проблеми от социален и психологически характер.

Социалната подкрепа за всички, желаещи да получат бежански статут се гарантира от Държавната агенция за бежанците, съгласна заложените условия и ред за българските граждани. Тази социална подкрепа се отпуска след провеждане на кратко социално интервю, целящо да постави определена оценка на специфичните нужди на всеки бежанец. Този тип помощ се стреми да закриля най-уязвимите групи - хората с увреждания, хората с хронични заболявания, майките, самотните родители, възрастните хора.

На всички нуждаещи се следва да се предостави еднократна социална подкрепа (финансова), която се гарантира от държавния бюджет. Възможно е и подпомагане в натура (храна, дрехи, обувки), предоставени във вид на хуманитарна помощ от ангажираните благотворителни организации (БЧК, "КАРИТАС - България" и др.).

През 2002 г. се въвежда нов подход за социална подкрепа на уязвимите групи чужденци, които търсят закрила. Проект, който се финансира със средства на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН). Реализира се от Държавната агенция за бежанците, „КАРИТАС – България” и Съвета на жените – бежанки. Оказвайки си съдействие, институциите индивидуално оценяват отделните потребности на нуждаещите се.

Бежанско-мигрантската служба към БЧК осигурява хуманитарна помощ в РПЦ- с. Баня, както и информация и социални консултации, съдейства при евентуално издирване на роднини на чужденците, търсещи закрила. Българският Хелзинкски комитет осигурява безплатни специализирани правни консултации и представителство в хода на бежанската процедура.

За да се координират усилията на отделните организации, които работят с бежанци, Държавната агенция за бежанците, Върховния Комисар на ООН за бежанците, Бежанско-мигрантската служба при БЧК, Българския Хелзинкски комитет и Съвета на жените – бежанки съвместно са разработили карта за получените помощи от бежанците. В нея отделните организации нанасят отпуснатите помощи, лекарства, социални услуги, курсовете по изучаване на български език и професионална квалификация.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииНовиниАнкетиЛюбопитноСнимкиПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеЛайфстайлЛеченияРецептиИсторияЗаведенияОбразованиеСпортСпециалисти