Начало Социални грижи Трудова ангажираност Видове трудова заетост Програма "Отново на работа"

Програма "Отново на работа"

Програма "Отново на работа" - изображение

Програмата "Отново на работа" е предназначена за хората, които по една или друга причина са останали без работа, регистрирали са се в Дирекция "Бюро по труда". Тази институция, от своя страна е поела отговорност да осигури квалификация и да даде насоченост и задълбочени познания, които са необходими при отглеждането на дете на желаещите да работят в тази сфера.

Условията, които трябва да покрият кандидатстващите по програма "Отново на работа" са следните:

1. Децата трябва да са на възраст до три години.

2. И двамата родители на детето трябва да са ангажирани по трудово или служебно правоотношение. Другият единствен възможен вариант е родителите да са самонаети. Изключение правят наетите в структурата на Агенцията по заетостта.

Това дава добра възможност за работа на хора, намиращи се във временна невъзможност за реализация на трудовия пазар. Тази програма позволява професионално развитие на родителите, като в същото време те биха били спокойни, от факта, че децата им са в сигурни ръце.

3. През настоящата година една от точките е претърпяла промяна. Преди тя е изисквала един от двамата родители да се е възползвал от правото си на отпуск по майчинство, според условията на Чл. 164, ал.1 от Кодекса на труда до навършване на три години от детето. Това ще рече, че майката не бива да се е върнала на работното си място преди подаване на документите. Тези условия вече не са в сила и майката има възможност да кандидатства по програмата, дори да е заела вече работната си позиция.

4. Родителите не трябва да са включени в Национална програма "В подкрепа на майчинството", а децата им да не посещават детски ясли.

5. Желаещите да участват в програмата трябва да бъдат безработни и да имат регистрация в Дирекция "Бюро по труда".

6. Също така е важно да са в задоволително физическо и психологическо състояние и да не са осъждани за престъпления от общ характер.

Срокът на програма "Отново на работа" се удължава. В случаите, в които детето навърши три годинки преди крайния срок на тази програма договорните отношения между семейството и детегледачката следва да се прекратят. В подобни случаи нейно е правото да намери друго семейство и да продължи участието си в програмата.

Трудовото възнаграждение зависи фактори като натовареност, отговорност, естество и специфика на работата. Трябва да се има предвид, че върху трудовите доходи се начисляват и осигурителните вноски за всички видове осигурителни рискове без безработица. От казаното до тук става ясно, че трудовият стаж на детегледачката се трупа, но в случай че тя остане без работа не би следвало да получава обезщетение през първите шест месеца.

Жените, взели участие в програма "Отново на работа" могат да се възползват от правото се на платен годишен отпуск. Той е с продължителност от 20 работни дни. Ангажираната в програмата жена е задължена да предоставя всеки месец в Бюрото по труда присъствена форма и декларация - приложение 6.2. То уверява институцията, че през следващия месец родителите на детето, което се наглежда от детегледачка продължават да работят и не използват отпуск Чл. 164/167 от Кодекса на труда.

След като кандидатстват по програмата, одобрените жени трябва да преминат курс за детегледачки, организират от Бюрото по труда. При изготвянето на трудовия договор за започване на работа е необходимо да бъде представено свидетелство за съдимост, здравна книжка, документи за нормално психическо състояние от психодиспансер, автобиография и сертификат, отразяващ успешното завършване на курса.

След връщането си на работното си място майката трябва да подаде в Националния осигурителен институт декларация - приложение 12 за промяна на обстоятелствата за срок от 3 работни дена. Ако детето не е навършило две годишна възраст, а трудов договор не се е сключил майката получава 50% от майчинството си.

 

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниЛюбопитноПсихологияНормативни актовеИсторияЛичностиЛеченияОрганизацииСпортСнимкиЗдравни съветиАнкети