Начало Социални грижи Репродуктивност Приемна грижа Приемна грижа - дефиниция и видове

Приемна грижа - дефиниция и видове

Приемна грижа - дефиниция и видове - изображение

Приемна грижа се дефинира като грижата за небиологично дете в собствения дом на дадена двойка, защото родителите му не могат да осъществяват родителските си задължения към него. Приемните родители отглеждат детето като част от семейството, но не го осиновяват. Главна цел на отглеждането на дете в приемно семейство е да се гарантира основното му право да се развива в здравословна семейна среда.

Приемната грижа е подходяща алтернатива за развитието на деца и представлява вид мярка за закрила под опеката на Закон за закрила на детето. Тя позволява на децата лишени от грижа да бъдат поставени в условията на здраво семейство. Приемната грижа е най-подходяща за деца, чиито родители са изпаднали в трудност по отглеждането им, без да се отказват от родителските си права.

Видове приемна грижа:

Доброволна - Сключва се трудов договор с утвърдило се приемно семейство, получило основно обучение (семейството има право на месечна издръжка и еднократни помощи).

Професионална - Сключва се трудов договор с единия приемен родител, получил допълнителна квалификация, освен основното обучение за отглежданe и възпитание на деца.

Заместваща - Предоставя се за известен период от време (също може да се предостави и периодично), с цел подкрепа на полагащите грижи или помощ за случаите:

1. Осигуряване на полагаем годишен отпуск на приемно семейство, при което има настанено дете.

2. За подкрепа на семейства на близки и роднини, при които има настанено дете.

3. При заболяване на член от приемното семейство, за времето на отпуск по болест, когато друг член не може да осигури адекватни грижи за детето.

4. На дете настанено в специализирана институция с цел подкрепа на социализацията им.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниЛюбопитноЛайфстайлКлинични пътекиПсихологияЗдравни съветиОрганизацииИсторияСнимкиЗаведенияСпециалистиЛеченияБотаникаАнкетиАлт. медицинаРецептиСпортТестовеХранене при...ИнтервютаОбразованиеИзследвания