Начало Социални грижи Репродуктивност Приемна грижа Права и задължения на приемните родители

Права и задължения на приемните родители

Права и задължения на приемните родители - изображение

За времето на престой в дома на семейна двойка, взела решение да участва в приемна грижа има настанено дете приемните родители носят отговорност за опазването на здравето, живота и доброто и правилно възпитание на своето дете. Другите основни права и задължения на приемните родители са следните:

1. Всички приемни родители имат правомощието да изразяват своето лично мнение преди постановяването на решение, касаещо евентуални промени в мярката за закрила на детето, според Чл. 34 ЗЗДе (Закон за закрила на детето). Трябва да се има предвид, че те нямат правото да вземат решения, които пряко засягат бъдещето на приемното дете или да изменят решения, съгласувани с хората, носещи родителска отговорност. Приемните родители не се определят като законови носители на родителските права и задължения. Също така според закона между тях и приемното дете не могат да възникнат правни отношения, каквито са при осиновяване.

2. Всяко приемно семейство е задължено да уведомява дирекциите за "Социално подпомагане" относно настъпили промени в обстоятелствата, засягащи детето.

Такива промени в могат да бъдат:

- обстоятелства по Чл. 32 ЗЗДе;

- обстоятелства по Чл. 6, т. 2-4 НУРКПУПСНДТ (Наредба за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях);

- промени в настоящия адрес;

- встъпване в брак от приемните родители;

- развод на приемните родители;

Парична помощ

За децата, които са настанени за отглеждане в дадено приемно семейство се предвиждат суми за покриването на разходи по отглеждането и възпитанието им. Такива са тези за храна, дрехи, отопление, транспорт, джобни пари, телефонни разговори и училищни разходи според конкретните потребности на децата, въз основа на сключения договор по Чл. 27, Ал. 3 ЗЗДе - Чл. 50, Ал. 1 ППЗЗДе.

За да бъде получена тази помощ приемното семейство трябва да подаде молба-декларация. Към нея се прилагат документи, описани в Чл. 52, Ал. 2 ППЗЗДе.

Данъчни облекчения

Родителите, взели участие в дългосрочна приемна грижа и отговарят на конкретните законови изисквания могат да се възползват от данъчно облекчение. От годишната данъчна основа на родителя може да се приспадне сума, чиито размер се определя от Чл. 29а, Ал. 1 от Закона за облагане доходите на физическите лица.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноНовиниАнкетиОрганизацииИсторияРецептиХранене при...Алт. медицинаИнтервютаСпортТестовеОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника