Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Посветиха кръгла маса на неравенствата и бедността у нас

Посветиха кръгла маса на неравенствата и бедността у нас

Посветиха кръгла маса на неравенствата и бедността у нас - изображение

Президентът даде началото на кръгла маса, посветена на неравенствата и бедността в страната. Според държавният глава е необходима приобщаваща политика от страна на институциите към обществото, която да е в основата на прозрачността в управлението. В същото време пренебрегването на темите за бедността и неравенството е безотговорно. Румен Радев за пореден път подчерта, че бедността създава и корупцията, и престъпността и е реалната липса на шанс за реализация и бъдеще.

„Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и това разслоение придобиват необратим характер. Със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача“, категоричен беше президентът.

Пред участниците във форума Румен Радев постави въпросите, свързани с причините за неравенствата и бедността, за начините, по които те се създават, но още и за различните модели, които могат да провокират справедливо възнаграждение и затова как да бъде разпределен националният доход.

В кръглата маса се включиха представители на изпълнителната власт, на синдикатите, БАН, университетите, а основни лектори по темата бяха професорите Христина Вучева, Искра Белева, Гарабед Минасян и Духомир Минев, доцентите Мария Желязкова, Божидар Ивков и Виктор Йоцов както и Атанас Петканов и Стоянка Черкезова.

Близо половин милион българи работят и са бедни, а над 1 700 000 души са с доходи до 600 лв. Когато към това се прибави, че минималната работна заплата, която е в размер на 510 лв., е по-ниска от месечната издръжка за живот -585 лв., е повече от ясно, че са необходими сериозни мерки. Според експертите един от начините за справяне с проблема е промяната на философията на бюджета.

Проф. Христина Вучева смята, че бюджетът трябва да бъде преди всичко еманация на конституционните права на гражданите, повече трябва да се мисли за разходите, а по-малко за приходите и сериозно да се работи по въпроса за диференциацията на ДДС.

В края на кръглата маса президентът, под чийто патронаж се провежда тя, обобщи, че участниците са се обединили около идеята, че има нужда от промяна, до която може да се стигне чрез сблъсък на идеи и дебати, в които участват всички институции и цялото общество.

Според президента силен знак към гражданите и надежда за демократичните процеси в страната от страна на правителството и парламента ще бъде ако тазгодишният „съзнателно заложен и грижливо отглеждан бюджетен излишък бъде изхарчен в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента“.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: president.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиСнимкиНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлНовиниПсихология