Начало Социални грижи Добрите практики Актуално С 36 лв. е нараснала сумата, необходима на българина за нормален живот

С 36 лв. е нараснала сумата, необходима на българина за нормален живот

С 36 лв. е нараснала сумата, необходима на българина за нормален живот - изображение

Увеличението от 36 лв., нужни на човек за нормален живот, е от началото на годината. Общата сума на месец е 590 лв. Това показва последното проучване на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ. Резултатите от него бяха представени от лидера на синдиката Пламен Димитров и експерта в института Виолета Иванова.

Какво показват още цифрите: 2361 лв. месечно трябва да има семейство от четирима, за да живее нормално. Сумата е нужна за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

В същото време 31% от домакинствата у нас са с доход на човек до 321 лв. От синдиката са изчислили, че става дума за 2 243 000 български граждани. 44% пък се движат между линията на бедността (321 лв.) и нужните за издръжка на живот средства. 29,4% са с доход над определения за издръжка на живот (590 лв.).

Данните за трудовите възнаграждения в различните области показват силно изразена регионална диференциация, а това задълбочава социалните неравенства и поляризацията на доходите. В област Стара Загора ръстът на средната работната заплата достига 20,2%, а в области като Видин, Кюстендил и Благоевград тя е от 10,3% до 14,7%. В тези три области хората взимат наполовина от нужното за нормален живот.

Пламен Димитров поясни, че за да може едно семейство да живее нормално, то нетния размер на средната работна заплата трябва да е около 1200 лв. В същото време през март то е с 321 лв. по-ниско.

Продължава тенденцията да нарастват в по-голяма степен и по-бързо заплатите на българите с най-високи доходи, които са 20% от населението на страната, в сравнение с хората с най-ниски доходи.

В проучването е посочено още, че през последните десет години електроенергията се е увеличила с 18,9%,, топлоенергията с 15,5%, а водоснабдяването с цели 33%. Повишението води до доближаването на средното ценово равнище в България до това на Европейския съюз. За сметка на това обаче заемаме първите позиции по отношение на ограничаването на потреблението на домакинствата. През 2017-а 36,5% от българите не са имали възможност да поддържат достатъчно топли домовете си, за ЕС средно процентът е 8,2.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: knsb-bg.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиСнимкиНормативни актовеЛюбопитноНовиниЛайфстайлПсихология