Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Кампанията за адекватни минимални доходи беше представена и в България

Кампанията за адекватни минимални доходи беше представена и в България

Кампанията за адекватни минимални доходи беше представена и в България - изображение

Кампанията на Европейската анти-бедност мрежа, чиято основна задача е да бъде въведен минимален доход в държавите от ЕС, беше представена и у нас. Домакин на форума, организиран от социалното министерство, беше Благоевград.

По време на кръглата маса бяха обсъдени възможностите за реална промяна в страните от ЕС по отношение на стандарта на живот и социално и устойчиво развитие. Според заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова има спешна нужда от реални действия. Вероятно и затова тя предложи създаването на европейска пътна карта за минимален и адекватен доход, чиято цел ще бъде да стимулира социалния прогрес и да осигурява постоянно наблюдение във всяка от страните. Крайно време е да бъдат създадени общи правила и стандарти за минимален доход в държавите от Стария континент, подчерта Султанка Петрова и изрази надежда, че това пътешествие може да се превърне в началото на процеса за справяне с бедността и неравенството.

От своя страна представителят на българската анти-бедност мрежа проф. Духомир Минев заяви, че са необходими сериозни усилия за да настъпи промяна. Той отбеляза обаче, че в последните години се наблюдава сериозна чувствителност по темата и за първи път от много години се оказва, че гражданите и управляващите гледат в една посока.

След Благоевград обиколката на специалните европейски автобуси се насочва към Плевен, София и Русе, след което ще се отправи към Румъния.

Кампанията е подкрепа и финансирана от Европейската комисия и ще обиколи всички страни, които са част от евросъюза, а още и Сърбия, Норвегия, Исландия и Македония. В основата на всички срещи и разговори ще бъде поставен въпросът за въвеждането на минимален доход, който е съобразен с реалността и е в състояние да направи живота на европейците малко по-сигурен и по-добър.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНормативни актовеСнимкиЛюбопитноЛайфстайлНовиниПсихология