Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Писна ни системата да ни убива!

Писна ни системата да ни убива!

Писна ни системата да ни убива! - изображение

Три години и шест протеста! Резултатът? Една голяма и кръгла нула! Нищо! 

Помните ги със сигурност. Те са майките и бащите на деца с увреждания. Същите, които облякоха преди време черни тениски с надпис „Системата ни убива“, онези, заради които не ги пуснаха да влязат в сградата на НС. Същите, които символично погребаха бъдещето на поредния си шести протест! И същите, които въпреки това не спират да се борят – със системата и в името на живота! Стискат зъби, позволяват си да плачат само нощем и търсят начини да бъдат чути! Изискват, настояват и очевидно няма сила, която да ги спре, защото става дума за децата им!

В Деня на детето те ще разпънат военна палатка пред Народното събрание и ще започнат своя съзнателен протест срещу системата, която убива.

„Започваме на 1 юни – Деня на детето, защото нашите деца заслужават бъдеще. Няма да спрем, докато не видим решение на проблемите, което ни удовлетворява“, категорична е Ина Маринова, лидер на протестите на майките на деца с увреждания.

Идеята за палатковия лагер в центъра на столицата се заражда след срещата на 23 май в парламента. „Този път ни пуснаха, независимо че отново бяхме облечени с черните тениски, но това, което видяхме ни разтърси. Липса на ангажираност и безразличие“, казва Ина Маринова и допълва, че за пореден път им става ясно, че проблемите не се решават, че липсват приоритети, че системата е сбъркана и нещо не е наред в държавата.

Ина иска най-накрая институциите да започнат да работят. Истински, а не да демонстрират фалшива и клиширана съпричастност пред обществото, когато камерите и микрофоните са включени. Тя и всички останали, които утре ще започнат протеста, искат най-накрая да започнат действия за изпълнението на Конвенцията за правата на хората с увреждания, която България е ратифицирала, но все още не е подписала протокола, който ще я направи задължителна за прилагане. Защо ли? Вероятно, защото наистина нещо не е наред в държавата.

Затова, водени от мисълта за бъдещето на децата си, но и за всички хора с увреждания, те ще протестират.

Категорични са, че няма да се откажат.

Вярват в силата си, защото битката им е за бъдещето и живота!

Автор: Гергана Караилиева

Снимка: Личен архив

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛайфстайлАнкетиЛюбопитноОрганизацииОбразованиеНормативни актовеСнимкиИсторияЛеченияКлинични пътекиЗдравни съветиАлт. медицинаСпортБотаникаПсихологияТестовеХранене при...РецептиИнтервютаЗаведенияСпециалистиИзследвания