Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с намалена трудоспособност От днес започват да се прилагат промените в изчислението на ТЕЛК

От днес започват да се прилагат промените в изчислението на ТЕЛК

От днес започват да се прилагат промените в изчислението на ТЕЛК - изображение

Начинът, по който в Териториалните експертни лекарски комисии ще изчисляват процента на загубена работоспособност е вече различен. Промените влязоха в сила след публикуването им в Държавен вестник и са следствие от измененията в наредбата за медицинската експертиза, направени от здравното министерство. Докато се стигне до окончателното й приемане, тя беше коригирана на няколко пъти и провокира множество срещи между министерството и организациите на хората с увреждания, разгорещени спорове и дискусии.

Предложението създаде напрежение сред хората с увреждания, което така и не спадна. И сега от национално представените организации твърдят, че очакват почти 200 000 техни членове да загубят правата си. Дали това е наистина така, ще се разбере след шест месеца, когато ще бъде направен анализ как функционират новите правила и какъв е ефектът от тях.

Оценката за степента на инвалидност ще бъде давана по различен от досегашния метод. Премахва се математическата формула, чрез която се изчисляваха повече от едно увреждания. Най-големият процент ще бъде за основното заболяване, а за другото ще се дава единствено ако то е над 50%.

Екипът на здравното ведомство осъществи изменението в наредбата с аргумента, че този е пътят, по който може да се намалят корупцията в системата и броят на фалшивите решения.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg
Снимка: dnes.bg

Още по темата:

4.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиСпециалистиАнкетиНормативни актове