Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с намалена трудоспособност Отново променят наредбата за ТЕЛК

Отново променят наредбата за ТЕЛК

Отново променят наредбата за ТЕЛК - изображение

След среща между Кирил Ананиев и членове на различни организации и сдружения на хората с увреждания стана ясно, че здравното министерство подкрепя направените от тях предложения за промяна на методиката, чрез която се оценяват вида и степента на увреждането.

Здравният министър призна, че през шестте месеца, в които действат новите правила, доста хора са останали недоволни.

От Националната гражданска инициатива „Системата ни убива всички“ бяха категорични, че достатъчно основание за тревога са данните, че 79% от хората са преминали в по-ниска група. В същото време те подчертават, че признанието от страна на МЗ за нужда от промяна в наредбата за медицинската експертиза е стъпка към възможността за промяна.

Според министър Ананиев първо трябва да се заемат с предложението, което се отнася до случаите на няколко увреждания, довели до и над 50% намалена работоспособност. В този случай оценката е според най-високия процент за най-тежкото увреждане и се добавят 20% от сбора на всички останали.

Здравният министър обяви, че нова работна група ще подготви поредните промени в наредбата за медицинската експертиза като това трябва да стане през следващите два месеца.

Ще бъдат приложени и мерки, чиято основна задача е да се подобри дейността на ТЕЛК. Една от тях е свързана с промяна в информационната система, което ще провокира по-добрия контрол върху системата.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: nova.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиСпециалистиАнкети