Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Права и помощи за родителите Начини за получаване на финансова помощ за закупуване на помощни средства за деца с увреждания

Начини за получаване на финансова помощ за закупуване на помощни средства за деца с увреждания

Начини за получаване на финансова помощ за закупуване на помощни средства за деца с увреждания - изображение

Другите начини за получаване на финансова помощ за закупуване на помощни средства за деца с увреждания са:

1. Фонд "Протегни ръка"

Той представлява фонд с благотворителна насоченост и е реализиран благодарение служителите на българска банкова институция. Средствата, които се набират по него се използват за подпомагането на помощни средства за децата до осемнадесет годишна възраст. Фондът може да отпусне 1 000 лева за терапия и до 2 000 лева за уред на дете, при това - ако детето е от социално слабо семейство. В някои ситуации има възможност да се отпуснат и по-големи суми, които са съобразени със специфичното състояние и нуждите на отделното дете и социалното състояние на неговото семейство.

Фондът се създава през 2004 година, като банковата институция участва с определено дарение всяка година в него. Той провежда по ефективен начин дейностите си, основаващи се на утвърдените хуманни принципи и независими решения, съответстващи на приложимите закони, наредби и вътрешни правила на банковата институция.

Ръководен орган на Фонд „Протегни ръка“ е управителен съвет, състоящ се от 3-ма членове. Изпълнителните функции са отговорност на общо събрание, включващо около 50 члена. С цел по-добро функциониране на фонда дейности те се координират на надрегионално ниво, а с организационно-административните дела се занимава специално назначен координатор. 

За да бъде взето решение за отпускането на помощ за лечение, се предприема гласуване, в което вземат участие членовете на общото събрание.

Принципните решения, като приемането на нови членове на общото събрание, измененията и допълненията в политиката на Фонда и определени изключения от процедурите, трябва да има мнозинство от 75% от всички членове на общото събрание.

2. Фонд "Социална Закрила"

Благодарение на този фонд се отпускат целеви помощи за закупуване на специализирани помощни средства за децата, имащи определени увреждания. Отпускат се всяка година до 200 000 лева на дете. Решението за отпускане на помощ се осъществява благодарение на подадено писмено заявление и социален доклад, изготвящ се от агенция "Социално подпомагане" според постоянния адрес на заинтересованите лица, които се придружават от съпътстваща документация, доказваща необходимостта от помощта.

Стратегически цели на фонда

Те са свързани с развитието и модернизирането на социалните услуги, подобряването на стандарта и условията на живот и осигуряване на добри условия за адекватната социална закрила, пълноценното социално включване, равните възможности и недискриминиране на групите, намиращи се в неравностойно положение

Приоритети на фонда:

1. Подобряване на социалната закрила на уязвимите групи от населението

2. Деинституционализиране и насърчаване на обществото за усъвършенстването на вече функциониращите и развитие на новите алтернативни социални услуги.

3. Преструктуриране и модернизация на социалните институции и подобряване на материалната база, нужна за адекватното за предоставяне на социални услуги в общността. По този начин се подобряват условията за живот на всички ползватели на социални услуги.

3. Фондация "Помощ за благотворителността"

Тя се занимава с отпускането на целева помощ при закупуването на помощните средства, необходими на децата с увреждания. Фондацията развива благотворителна дейност, като съдейства на бизнеса, за да подобри успехите си в социалните проекти. В нея са включени и частни дарители и различни нестопански организации.

4. Българската Коледа

Възниква през 2003 година, като до момента е подпомогнала лечението на немалко деца с различни заболявания чрез закупуването на помощни средства или лечение .

"Българската Коледа" представлява благотворителна инициатива, набираща финансови средства за лечение на болни българчета.

5. Община по местоживеене

Заинтересованите лица имат право да кандидатстват към съответните общини за еднократно подпомагане за закупуването на помощни средства за деца с увреждания.

Още по темата:

1.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииНормативни актовеЛюбопитноОбразованиеЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияИсторияСпортКлинични пътекиАлтернативна медицинаБотаникаПсихологияСнимкиСпециалистиРецептиЗаведенияАнкетиИнтервютаХранене при...Медицински изследвания