Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Права и помощи за родителите Месечни добавки за деца с трайни увреждания

Месечни добавки за деца с трайни увреждания

Месечни добавки за деца с трайни увреждания - изображение

Право на месечни добавки за деца с установени трайни увреждания имат родителите, в случай че детето им живее с тях и не е настанено в държавна институция на държавна издръжка.

Помощта е в рамките на 70 % от минималния доход. Тя се определя с акт на Министерски съвет.

Кандидатстване за добавките за деца с трайни увреждания:

- необходимо е експертното решение на Районната експертна лекарска комисия или Централна експертна лекарска комисия с 50 % дълготрайно затруднена възможност за социално адаптиране. За деца от 16 до 18 години е нужно решението на Териториална експертна лекарска комисия за минимум 50 % намалена трудоспособност.

Документи за кандидатстване за добавките за деца с трайни увреждания:

Молба-декларация по образец;

Копие от експертно решение;

Оригинал на акт за раждане (за справка);

Срок за подаването и подновяването на молба-декларацията:

Молба-декларацията се подава еднократно и е важи до изтичането срока на издаденото експертно решение. Подобна промяна може да е промяна на социалния статут на родителите (осигурени или неосигурени).

Месечни добавки за деца с трайни увреждания могат да бъдат изискани до три години, счетени от край на месеца, за който са се отнасяли. Превеждането им се стартира от началото на месеца, който следва месеца, през който е се е породило правото за тях.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииОбразованиеНормативни актовеСпециалистиИсторияИнтервютаЛеченияАлт. медицинаСпортЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаПсихологияСнимкиСтатистически проучванияРецептиТестовеХранене при...ЗаведенияИзследвания