Начало Социални грижи Добрите практики Актуално КТ „Подкрепа“ предложи промени в заплащането и ограничаването на нощния труд

КТ „Подкрепа“ предложи промени в заплащането и ограничаването на нощния труд

КТ „Подкрепа“ предложи промени в заплащането и ограничаването на нощния труд - изображение

Трябва да бъдат взети спешни мерки по отношение на нощния труд, за който от десетилетие се дават по 25 стотинки на час, а в същото време той съсипва не само физически хората, но и влияе на техния социален живот. Позицията е на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ и тя беше представена пред комисията по доходите и жизненото равнище.

Сред основанията на синдиката да се ангажира с проблема, е, на първо място, негативното влияние върху човешкото здраве. Това е причина да се търсят начини нощният труд да бъде ограничен. Представяйки идеята си синдикалистите поставиха още и въпроса със заплащането, което вече единадесета година не е мръднало.

Здравчо Здравчев коментира, че сумите са недостатъчни за един работещ в столицата да си плати дори пътя до работното място. Затова и предложението е за час работа през нощта да се получава по 2,55 лв., а през следващата година сумата да нарасне до 2,80 лв.

Над 400 000 души у нас работят през нощта, заяви Здравко Здравчев и уточни, че имат готовност за протести ако идеята им не бъде одобрена.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: podkrepa.org

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноНовиниИсторияЛайфстайлНормативни актовеЗаведенияПсихологияЛичностиЛеченияОрганизацииСпортЗдравни съвети