Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Поставиха началото на Алианса за сближаване на заплатите в Европа

Поставиха началото на Алианса за сближаване на заплатите в Европа

Поставиха началото на Алианса за сближаване на заплатите в Европа - изображение

Конференция, организирана от Европейската конфедерация на синдикатите, събра в София представители на ЕК, на най-големите компании в Стария континент и на синдикатите. Основата цел на дебатите беше търсенето на механизми за сближаване на трудовите възнаграждения в Европа. Един от начините е чрез спазването на принципа за равно заплащане за равен труд.

Според социалния министър сближаването на доходите и възнагражденията на работещите в евросъюза трябва да се развива с много бързи темпове, тъй като това е начин да се ограничи броят на хората, които напускат България, за да работят в чужбина. Бисер Петков смята, че сближаването може да бъде осъществено, когато са на лице стабилни макроикономически политики, когато процесът на колективното трудово договаряне се разширява и при ясни регламенти на системата за определяне на минималната работна заплата.

Министър Петков заяви още, че през последното десетилетие заплащането на труда у нас нараства при това с изпреварващи темпове, но въпреки това заплатата е по-малко от половината на тази, която получават хората в северозападната част на континента.

Според президента на КНСБ разделението в заплащането е ключов въпрос. Пламен Димитров заяви, че в Дания, например, средната работна заплата е десет пъти по-висока от тази в България. Ако у нас тя е 542 евро, то там е 5191 евро. Дори ако се вземат предвид данъчните и ценовите различия между двете държави, разликата продължава да е твърде висока. Според Пламен Димитров в настоящия момент у нас съществува възможност заплащането да стигне до 60% от средноевропейското през паритетна покупателна способност до четири години.

Мнението на синдикалистите от Европа, изразено по време на дискусията, беше, че дисбалансът в заплащането води до огромни щети в ЕС и са нужни мерки за преодоляването му.

Генералният секретар на Европейската конфедерация на синдикатите Лука Визентини определи като мит говоренето, че производителността на труда в Източна Европа е ниска. Според него мултинационалните компании имат огромни печалби и е несправедливо заплатите както в България, така и в Южна Европа да са в пъти по-ниски от тези на колегите им в останалата част на света. Лука Визентини смята още, че не отговаря на истината, че цените у нас са по-ниски, тъй като те са каквито са и в Европа.

„Минималната заплата тук е по-ниска от Китай. Това е експлоатация“, категорична беше от своя страна Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg, knsb-bg.org
Снимка: podkrepa.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниИсторияЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеПсихологияЗаведенияСнимкиЛичностиЛеченияОрганизации