Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Българските жени печелят с 14% по-малко от мъжете

Българските жени печелят с 14% по-малко от мъжете

Българските жени печелят с 14% по-малко от мъжете - изображение

КНСБ и фондация „Фридрих Еберт“ организираха дискусия, посветена на равното заплащане на жените и мъжете. По време на конференцията стана ясно, че у нас дамите получават 14,4% по-малко от представителите на т.нар. силен пол. В същото време в Европа разликата е 16,2%.

Участниците във форума разискваха преди всичко по темата за факторите, които провокират подобна разлика и затова как може тя да бъде намалена.

Секторите в България, където разликата е най-голяма са здравеопазването с 30%, преработвателната промишленост с 25% и финансите с 22%. В строителството обаче мъжете вземат 13% по-малко, а при административните дейности с 25%.

Според заместник социалния министър Султанка Петрова равното заплащане за един и същ труд все още не е реалност в страната. Тя определи като причина затова на първо място стереотипът, който основавайки се на пола определя предварително ролите, което от своя страна ограничава избора. Влияние оказва и несъответствието между професионалния и личния живот.

Вицепрезидентът на Конфедерацията също причисли стереотипите към една от водещите причини. Чавдар Христов формулира като проблем факта, че у нас съществуват определени стереотипи, според които момичетата се насочват към избор на нископлатени професии. Той изнесен данни, според които 44% от българките живеят в риск от бедност. Повече от половината работещи жени у нас са в отрасли, където заплащането е ниско, а средната работна заплата е от 670 лв. до 900 лв. За сравнение средната за страната е 1135 лв.

Представителят на синдиката посочи още, че в една от най-ниско платените по принцип дейности, каквато е ресторантьорството и хотелиерството жените получават 16,8% по-малко. Това оказва влияние и върху пенсията, която за дамите е с по-ниска с 27,7%.

Не по-различно е положението в останалите европейски страни, но има държави, където разликата е твърде висока, например, в Естония тя е 26,9%. Това каза от своя страна д-р Хелене Кортлендер, директор на фондацията за България. За разлика от Естония в Люксембург и Италия процентите са 5,5. Според представените цифри България е по средата.

Д-р Кортлендер определи разликата в заплащането като пропаст и беше категорична, че затварянето й определено не е лесно, защото е нужен подход, съобразен с тази разлика и с действието й на всички нива от професионалното, през организационното и до държавното. В същото време директорът на фондацията постави под съмнение тезата, че разликата в заплащането е следствие от индивидуалния избор и предпочитанията на жените. Тя смята, че не е така, защото т.нар. индивидуален избор е част от цялата социална система и функционирането на структурите й, но и защото много често формирането на заплатите се основава както на властовите отношения и миналото, така и на половите стереотипи.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: knsb-bg.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛайфстайлСнимкиПсихологияТестовеИсторияЛюбопитноФизиологияАнкетиНормативни актовеСпортЛеченияЗдравни съветиХранене при...Клинични пътекиДиетиСпециалистиАнатомияБотаникаИзследванияПатологияАлт. медицинаОрганизацииРецептиЗаведения