Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Как да избегнем подвеждащите обяви за работа

Как да избегнем подвеждащите обяви за работа

Как да избегнем подвеждащите обяви за работа - изображение

Предизвиквам ви – замисляли ли сте се колко много са подвеждащите обяви за търсене на работа? Не говоря за тези в утвърдените платформи и социални медии, съсредоточили се да помагат на хората, търсещи мечтаната служба. Става дума за онези сайтове и обяви, в които нещо не е както трябва. В тях измамниците описват със суперлативи фалшивите работни места, опитвайки се да се сдобият с личната ви информация или да получат пари от вас.

Не се заблуждавайте, на всеки може да се случи да бъде подведен, макар и за кратко. Днес ще се опитаме да маркираме някои от класическите признаци за измама в обявите за търсене на работа. Това знание ще ви позволи да противодействате на престъпните порочни практики, за да може да се съсредоточите истински върху намирането на подходящата работа.

Кога трябва "да светне" предупредителната ни лампичка

Тази обява е прекалено хубава, за да е истина. Ако списъкът с работни обяви изглежда нереално добър, той най-вероятно е точно такъв. "Забогатейте бързо!" – това са онези позлатени призиви, дрънчащи в ушите ни като евтин и кичозен накит. Съгласете се, обещанията за високоплатена или почасова работа най-често се дават от измамници.

"Ще ви се обадим" – и вие ли усещате (още след прочитането) вкуса на ироничния си отговор? Сега сериозно, ако видите имейл в пощенската си кутия от компания, която твърди, че е получила изпратената ви автобиографията, не забравяйте да проучите подробно и фирмата, и обявата й за работа (все пак, проверката е висша форма на доверие). Ако ви предлагат работа или интервю, без да сте кандидатствали за тях, това навярно е първокласна измама.

"Платете предварително" - ако ви поискат определена сума (обикновено невисока), за да се проведе работното ви интервю, вероятно се опитват да ви оберат. Никога не внасяйте предварително пари като стъпка при кандидатстване за работа, независимо дали се касае за надомна, почасова, или каквато и да е трудова дейност. Нито една легитимна трудова обява на реномирана компания няма да поиска от вас подобно нещо.

Описанието в обявата е неясно. Обикновено измамните позиции ви представят информация за неясна длъжностна характеристика, или такава, за която много хора биха притежавали нужната квалификация. Легитимните обяви имат по-конкретни длъжностни характеристики и детайлен списък с квалификации.

Текстът на обявата е непрофесионално изготвен. Фалшивото трудово известие би могло да има лоша пунктуация и граматика, а шрифтът му може да е нестандартен. Информацията за контакти също би могла да е непрофесионално поднесена – да е оставен личен имейл или да има ограничена информация за контакт. Утвърдените компании наемат специални хора за изготвянето на обявите им, които са ориентирани към конкретен тип професионалисти. Те предоставят подробна, профилирана информация с посочени координати за връзка.

Как да избегнете измамите

Използвайте подходящите за вас платформи за търсене на работа. Измамниците често са склонни да играят ролята на тролове, пишещи в тези сайтове. Именно така се подбират бъдещите жертви. За да намалите риска от измама, използвайте сайтове за търсене на работа, които имат отлична политика за поверителност, позволяваща единствено на утвърдените работодатели да публикуват обявите си.

Проучете компанията, посетете уебсайта й, за да потвърдите, че организацията е напълно легитимна. Проверете описанието на дружеството в категорията "За нас". Уверете се, че прочетеното от вас съответства на публикуванато фирмена информация. Проверете и дали обявата за работа може да се открие в сайта на компанията. Потърсете името, посочено за контакт от фирмата, за да сте сигурни, че той (или тя) действително работи там. Ако все още не сте сигурни дали организацията е легитимна, обадете се в компанията, за да отговорят на въпросите ви.

Поискайте справка. Точно както работодателите имат право да изискат вашата препоръка, вие също може да пожелаете да разгледате справка за компанията. Поискайте списък със служители или изпълнители, след което, се свържете с някои от препоръчаните специалисти. Задайте им въпроси относно това, какво е да се работи в дадената фирма. Ако посоченият за контакт човек не желае да ви даде подобна информация, не кандидатствайте за обявената позиция.

Проверете списъците на пострадалите от измамите за работа. Потърсете дали ваши приятели не са станали жертва на подобна практика. Можете да копирате информация за обяви, които считате за подозрителни.

Ако въпреки препоръките, които прочетохте, станете жертва на подобна измама (или имате усещането, че сте подведени), постарайте се да подадете веднага сигнал до органите на реда.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: thebalance.com

Снимки: еliebursztein.com, pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлСнимкиПсихологияНовиниИсторияЛюбопитно