Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Електронна здравна карта

Електронна здравна карта

Електронна здравна карта - изображение

Електронната здравна карта представлява пластмасова карта с чип (микропроцесор), на който се записва информация за здравето на пациента. Материалът, съставящ картата е поливинилхлорид (PVC). Всички, имащи редовно заплатени здравни осигуровки може да посещават личният си лекар само с тази карта. Няма нужда да се носят никакви други документи, независимо дали пациентите ще ползват услугите на личния лекар, зъболекар, болнично заведение или аптека. Употребата на направления, рецепти, резултати от изследвания на практика ще бъде вече ненужна. Картата ще бъде своеобразен "здравен паспорт", приличащ на познатите ни от миналото здравни картони. В нея е необходимо да се съдържат и подробни данни за налични алергии, контакти на близки, кръвногрупова принадлежност, резус фактор и копие на здравното досие.

Електронната здравна карта, която е издадена в България ще е валидна в страните от чужбина. По този начин необходимостта от наличие на здравна европейска карта отпада.

При посещения в кабинета на личния лекар пациентът трябва да постави си картата си в четящо устройство. Чрез него лекарят ще бъде идентифициран в системата, съдържаща определена база данни. Неговата карта е професионална. Едва след идентифицирането личният лекар получава достъп до здравната информация на пациента. За да бъде активиран достъпа е нужно наличието на професионална и пациентска карти и четящо устройство, в което да бъдат поставени. Чрез електронната здравна карта ще се издават и електронни рецепти. Те са цифров вариант на стандартните хартиени рецепти. Лекарят попълва в своя компютър нужната информация за нея в здравната карта на пациента. Е-рецептите ще се изпращат по интернет още в момента на записването им и така целият процес по закупуването на необходимото лекарството се улеснява, а шансът да се допуснат грешки намалява. Електронна рецепта ще се запазва на специален сървър в НЗОК. Само чрез него рецептите могат да бъдат изпълнени. За да се отпусне предписаният лекарствен препарат пациентите трябва да поставят картата си в четящо устройство в аптеката. Фармацевтът, също като колегите си поставя професионалната си карта в четеца. Е-рецепти ще се издават и за лекарства, заплащани напълно или частично от Здравната каса. От НЗОК ни информират, че очакват стартирането на проекта скоро. Поради липса на пари, обаче проектът се бави с години. Въвеждането на електронна рецепта би улеснила пациенти и лекари, защото по този начин ще се даде възможност при допускане на грешка при изписване на дадено лекарство тя да бъде веднага отстранена, без да е наложително повторно посещение при лекаря. Очаква се да бъде и подобрен контролът по предписване и отпускане на медикаменти, защото ще бъдат следени в реално време.

Личните лекари се насърчават да преминат към електронната система, за да се намали възможността за грешки и да бъдат улеснени пациентите. Един от недостатъците на системата е свързан с факта, че лекарите трябва да заплатят немалка сума, за да бъде въведена подобна идея в отделните практики, а и трябва да бъде заплатено допълнително за обучението за работа с нея.

Още по темата:

4.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСоциални грижиСнимкиИзследванияИсторияНормативни актовеЛайфстайлПроизводителиЛеченияЗдравни съветиОрганизацииХранене при...ПсихологияСпортЗаведенияАлт. медицинаФизиологияАнкетиТестовеИнтервютаРецептиОткритияОбразованиеКлинични пътекиБотаника