Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Здравни застраховки

Здравни застраховки

Здравни застраховки - изображение

Дългосрочните здравни застраховки представляват вид допълнителна здравна застраховка, която има възможност да бъде добавена към индивидуалната финансово-осигурителна програма. Целта на това е осигуряване на по-голям комфорт и повишена финансова сигурност при възникване на нужда от болничен престой вследствие на инцидент или болест. Ползвателите на този вид здравна застраховка биха получили парична компенсация за периода на престой в лицензирани медицински заведения, което би облекчило евентуалните непредвидени разходи.

Застрахователната сума и размерите на обезщетенията за всеки от видовете рискове на застраховката могат да се определят от клиентите, избиращ рисковете, които отговарят най-цялостно на конкретните негови изисквания.

При сключването на застраховка клиентът има право да договори изплащането на финансови суми или възстановяване на направени разходи, вследствие болест, но до размера на застрахователната сума за: лекарски прегледи и изследвания, разходи за лекарства, дневни пари за престой в болница, суми за оперативно лечение на органи или системи, дентална помощ при увреждане на зъбите.

Застрахователният срок се посочва в договора и най-често е дългосрочен. Застрахователната премия може да бъде изплатена еднократно при сключването на застраховката или на вноски.

Смесената здравна застраховка обикновено се сключва срещу събития, свързани с живота и здравето на застраховащия се. Спестовната застраховка предлага услуги, осигуряващи грижи за направените вложения, на чиято база всяка година се начисляват допълнителни лихви, както и възможности за ползване на бързи кредити срещу резерва на застраховката, когато компенсациите не са достатъчни за покриването разходите по медицинските интервенции.

Здравна застраховка имат право да си направят всички физически лица на възраст от 18 до 65 години, като към дата на изтичане срока на застраховката възрастта им не бива са надвишава 70 години. Сроковете на здравната застраховка варират от 5 до 30 години.

Доживяване края на срока на застраховката от застрахованото лице:

При доживяване края на срока на застраховката от застрахованото лице се изплаща натрупания резерв на застраховката.

Смърт на застрахованото лице, настъпила през срока на застраховката:

При смърт на застрахованото лице на ползващите се лица в се изплаща резерва на застраховката.

Хирургическо лечение на застрахованото лице за срока на застраховката:

В случай на хирургическо лечение на застрахованото лице се изплащат определени суми според степента на сложност на операционната намеса, определена съгласно списъка на хирургическите процедури.

Болничен престой на застрахованото лице през срока на застраховката:

За всеки ден престой в болнично заведение на застрахованото лице се изплаща определена дневна сума. Дължимата сума на застраховката за първите два дни за всеки престой в болница през срока на застраховката е за сметка на резерва на застраховката и се приспада от него при извършването на застрахователни изплащания.

Разходи за медикаменти и консумативи, направени от застрахованото лице за срока на застраховката:

Всички реално направени разходи за медикаменти и консумативи, същите се приспадат в определен размер за едно събитие или за всички събития в рамките на всеки 12 месеца за периода на застраховката.

Медицински прегледи на застрахованото лице за срока на застраховката:

За всеки извършен медицински преглед на застрахованото лице за срока на застраховката се изплаща определена фиксирана сума, но за не повече от два медицински прегледа общо, извършени в рамките на всеки 12 последователни календарни месеца през срока на застраховката. Дължимата на застрахованото лице сума за всеки медицински преглед за срока на застраховката е за сметка на натрупания резерв на застраховката и се удържа от него при извършването на застрахователното плащане.

При всички видове здравни застраховки клиентите могат да се възползват от застрахователното покритие за заболявания или някакъв вид увреждане, настъпило по време на действието на застрахователния договор. Главното преимущество на здравните застраховки е добрата възможност застрахованото лице да се ползва лечение (в границата на лимита на отговорност на застрахователя) в болнично заведение или при специалисти по избор.

В здравните застраховки са предвидени плащания срещу извършени разходи за лекарства, но наред с това се предвиждат и плащания, които са с изцяло обезщетителен характер и не се обвързват с реално направени разходи от застрахованите лица.

Този тип застраховка изключва хроничните заболявания и заболяванията, появили се преди сключване на застраховката. В здравните застраховки са предвидени плащания срещу направени разходи за медикаменти, но освен това са предвидени и плащания, имащи чисто обезщетителен характер и не са обвързани с реално извършените разходи от застрахованото лице.

Освен застраховките "Злополука", които имат чисто рисков характер, съществуват и смесени застраховки "Живот". Те осигуряват покритието на определени рискове, а освен това са и своеобразна форма за дългосрочна спестовност и натрупване на капитали. Сключват се за даден срок и зависят от възраст, пол, професия и здравословно състояние на застрахованото лице. Обикновено се съобразяват като продължителност във времето, за което застрахованото лице е в активна трудова възраст. В края на договорения периода натрупаната сума би могла да послужи като допълнително пенсионно възнаграждение или да бъде изплатена изцяло.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиВидеоЛеченияХранене при...Здравни съветиИсторияОрганизацииНовиниПсихологияАнкетиДиетиСъставкиНормативни актовеСпортАлт. медицинаЗаведенияИнтервютаФизиологияТестовеОбразованиеПроизводителиОткритияРецептиКлинични пътекиБотаника