Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Кои са детските заведения, попадащи в групата на тези, в които настаняването на малчуганите прекратява превеждането на компенсацията за отглеждането на дете?

Кои са детските заведения, попадащи в групата на тези, в които настаняването на малчуганите прекратява превеждането на компенсацията за отглеждането на дете?

Кои са детските заведения, попадащи в групата на тези, в които настаняването на малчуганите прекратява превеждането на компенсацията за отглеждането на дете? - изображение

Финансовата компенсация за отглеждането на малко дете съгласно чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) - през времето на допълнителната отпуска за отглеждането на малко дете по чл. 164 от Кодекса на труда – не се превежда при настаняването на малчугана в детско заведение, включително ясла (по чл. 53, ал. 4 от КСО).

В този случай става дума за всички видове детски заведения – целодневните и седмичните детски градини, както и тези, в които има формирани яслени групи. В този списък влизат и детските ясли – без значение дали отглеждането на малчугана в тях е поето от държавата, или не.

Финансовата компенсация съгласно чл. 54 от КСО – когато майката не използва допълнителната си отпуска за отглеждането на дете по чл. 164 от КТ и не е дала съгласието си отпуската да се използва от други лица (бащата, бабата или дядото) – не се превежда при настаняването на малчугана в детско заведение на цялостна издръжка на държавата (по чл. 54, ал. 3 от КСО).

Съгласно чл. 1, т. 4 от Допълнителните разпоредби от Закона за семейните помощи за деца специализираните институции за отглеждането на деца на издръжка на държавата са тези заведения, в които на малчуганите се осигурява жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се плаща такса.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиОбразованиеНовиниЛайфстайлСнимкиЛюбопитно