Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Детски заведения и социални услуги за деца Деинституционализацията на децата бива одобрена от 79% от българите, показва социологическо проучване

Деинституционализацията на децата бива одобрена от 79% от българите, показва социологическо проучване

Деинституционализацията на децата бива одобрена от 79% от българите, показва социологическо проучване - изображение

Социалното министерство организира дискусия, посветена на деинституционализацията на децата, която е част от кампанията „Мисията е възможна“. По време нея беше представено и проучването на „Алфа Рисърч“, посветено на обществените нагласи към процеса и към новите социални услуги.

Социологическото проучване е осъществено през ноември 2018-а и показва, че 79 % от българите подкрепят деинституционализацията. Новите услуги се приемат от общността, където те биват предлагани, но има трудности, когато става дума за неформалните взаимоотношения, отчитат социолозите и затова една от препоръките им е усилията да бъдат насочени към приобщаването на малчуганите в обществото.

Данните показват, че 62% от анкетираните приемат тези деца да живеят в квартала им, 44% одобряват те да учат в един клас с детето им, а 21% изразяват готовност да ги поканя на обяд или вечеря. Хората, които искат да станат приемни родители са 5%.

Най-сериозните проблеми според социалните работници са ниското заплащане, нуждата от нови подходи и обучения в центровете и липсата на достатъчно персонал в тях.

Проблем е и недостатъчната подготовка на педагозите в учебните заведения. И това е мнението както на гражданите, така и на приемните семейства, социалните работници, учителите и директорите, които са станали част от проучването.

Заместник социалният министър Зорница Русинова съобщи, че в момента в различните домове в страната има 620 деца. За сравнение, когато преди десет години започна деинституционализацията, те са били 7000. Според Зорница Русинова пътят, който са извървели до момента показва, че това е наистина най-успешната реформа за децата у нас. За да бъде успешна деинституционализацията обаче са нужни не само здравни, образователни и социални грижи, но и цялостна подкрепа за малчуганите от обществото.

По време на срещата беше представен и проектът „Продължаваща подкрепа за деинституционализацията на децата и младежите“, който се реализира от Агенцията за социално подпомагане и чиято задача е да подготви за извеждането от специализираните институции децата и младите хора. За целта екипът разработва инструментариум за работа в новите интегрирани услуги и изготвя оценка на индивидуалните потребности.

Проектът осигурява възможности и за обучение на социалните работници като през 2018-а 500 от тях са преминали през различни обучения.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиНовиниЛюбопитноИнтервютаСпортРецептиИсторияАлт. медицинаХранене при...ТестовеАнкетиОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника