Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Протестиращите майки няма да отстъпят от исканията и да правят компромис

Протестиращите майки няма да отстъпят от исканията и да правят компромис

Протестиращите майки няма да отстъпят от исканията и да правят компромис - изображение

Майките на деца с увреждания, които протестират 27-и ден пред българския парламент няма да направят компромис и да се съгласят регламентите от изготвения проект на закон за личната помощ да бъдат разпределени в другите два закона, които социалното министерство подготвя – за социалните услуги и за хората с увреждания.

„Няма да се откажем от това, което искаме. Протестите ни продължават“, категорична беше Ина Маринова, която е една от организаторките на палатковия лагер „Системата ни убива“. Тя обясни, че и по време на срещата вчера с министър Бисер Петков майките не са получили отговор на най-важния за тях въпрос. „Така и никой няма отговор на въпроса нито аргумент защо законът за личната помощ не може да съществува самостоятелно. Разбрахме вече, че няма проблем с парите. Тогава защо тези милиони трябва да се разхвърлят в други два закона?“, пита Ина. Нейното лично мнение е, че ако личната помощ бъде обособена в самостоятелен правен документ, то национално представителните организации на хората с увреждания ще бъдат лишени от възможността да работят по проекти и най-вероятно това е причината за отказа.

От своя страна социалният министър заяви след срещата, че продължава да настоява личната помощ да бъде включена в законопроектите, които в момента подготвят в оглавяваното от него министерство.

Протестиращите взеха решение да внесат проекта на закона за личната помощ в Народното събрание на 29 юни, петък, точно в 12 часа. Те молят за подкрепа и искат гражданите да се съберат в 11,30 часа. „Елате, всички заедно да заявим, че сме общество, че можем да се борим със статуквото днес и сега, а не след 20 години“, призовават майките. 

Автор: Гергана Караилиева
Снимка: dnes.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииСнимкиСпорт и туризъмПсихологияЛайфстайлИсторияЗдравни съветиЛюбопитноСпортАнкетиХранене при...Нормативни актове