Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора със заболявания Права на пациентите при получаване на стоматологични услуги

Права на пациентите при получаване на стоматологични услуги

Права на пациентите при получаване на стоматологични услуги - изображение

Правата на пациентите при получаването на стоматологични услуги се описват в Националния рамков договор.

Здравноосигурените пациенти имат право да изберат стоматолог, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса, без значение от адресната регистрация.

При прегледи при личния стоматолог всички пациенти, които са записани при него трябва да носят със себе си здравноосигурителна книжка. В нея се записват проведени дейности, данни на стоматолога, дата на тяхното извършване.

Пациентите, които са здравноосигурени могат също така да променят своя избор на стоматолог.

Тяхно право е да получават детайлна информация относно пакетите, обема от дейности, а също и стойността им, преди да получат стоматологичните услуги.

При посещенията при стоматолог пациентите плащат потребителска такса (в размер на 2,90 лв за 2013г.). Трябва да се има предвид, че граждани, попадащи в категорията на освободените от потребителска такса лица и децата под 18 години не следва да заплащат тази такса.

Право на здравноосигурените пациенти при ползването на стоматологични услуги е направата на безплатна секторна рентгенография на зъби и ортопантомография, които са назначени с медицинско направление от изпълнител на доболнична стоматологична помощ (бл.МЗ-НЗОК No 4).

Здравноосигурените деца до 18 годишна възраст имат право на:

– стоматологичен преглед със снемане на зъбен статус – четири лечебни дейности. До две от тях са пулпит или периодонтит на постоянен зъб;

Бременните жени имат правото на допълнителен дентален преглед придружен със снемане на зъбен статус.

Здравноосигурените лица имат правото да се възползват от специализирания пакет. Това се осъществява след изпращането от личния общопрактикуващ стоматолог от доболничната помощ с талон No119А-МЗ.

Националната здравноосигурителна каса поема стойността на стоматологичната помощ на здравноосигурените лица, които са институционализирани в домове за медико-социални грижи, децата до 18 годишна възраст с психични заболявания, настанените в специализирани училища, задържаните по стража.

Болнична стоматологична помощ

Националната здравноосигурителна каса поема хоспитализацията на здравноосигурените пациенти по 9 клинични пътеки в областта на лицево-челюстната хирургия. Това касае:

1. Хирургични интервенции в лицево-челюстната зона с много голям обем и сложност.

2. Хирургични интервенции в лицево-челюстната зона с голям обем и сложност.

3. Хирургични интервенции в лицево-челюстната зона със среден обем и сложност.

4. Хирургична намеса за различни болести на слюнчените жлези.

5. Хирургична намеса на възпалителни процеси на лицето и шията.

6. Консервативно лечение при хирургични болести в лицево-челюстната зона.

7. Хирургична интервенция на вродени малформации в лицево-челюстната зона.

8. Лечение на фрактури в областта на лицето и челюстта.

9. Ортогнатична хирургия.

Здравноосигурените пациенти се насочват за болнично лечение от стоматолог или от общопрактикуващ лекар с талон ”Направление за хоспитализация”.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиНормативни актовеИсторияСнимкиЗаведенияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиОрганизацииЛюбопитноИнтервютаЛеченияХранене при...СпортИзследванияНаправления в медицинатаБотаникаАлт. медицинаСпециалистиПроизводители