Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето Неправителствени организации и институции ангажирани със закрилата на децата

Неправителствени организации и институции ангажирани със закрилата на децата

Неправителствени организации и институции ангажирани със  закрилата на децата - изображение

Държавната агенция за закрила на детето се създава на основание Закона за закрила на детето с постановление № 226/10.10.2000 г. на Министерски съвет и започва дейността си от 01.01.2001 г. Тя се занимава главно с разработването на единна координирана система на държавната политика по закрилата на деца, контрол при изпълнение на националните и регионалните програми за осъществяването на закрилата. Агенцията организира различни проверки по спазването на правата на децата от всички държавни, общински и частни училища, детските градини и ясли, обслужващите звена, лечебните заведения, дирекциите за "Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане (АСП) и юридическите лица с нестопанска цел, които работят в сферата на закрилата на децата. При нарушение на правата председателят на Държавната агенция по закрила на детето издава задължителни предписания. Извършват се и наблюдение и контрол над различните специализирани институции за отглеждането на деца с цел спазване на правата на децата. Разработват се критерии по утвърдени стандарти за социалните услуги за деца по прилагане на мерките относно: съдействието, подпомагането и услугите в семейна среда.

Агенцията участва в разработване на подзаконови нормативни актове към Закона за закрила на детето, издава лицензи за предоставяне на социални услуги за деца и работи за създаване на база данни в информационна система като своеобразен механизъм за управлението на системата за закрила и анализ на проблемите, политиката и услугите. Тя подпомага дейностите на юридическите лица с нестопанска цел по закрила на детето и провежда политика за интеграция с Европейския съюз в областта на закрилата на детето.

Видове специализирани институции ангажирани със закрилата на децата

1. Домове за деца лишени от родителска грижа - ДДЛРГ

2. Домове за деца с умствена изостаналост ДДЛР

3. Домове за медико-социални грижи за деца ДМСГД

4. Социални учебно-професионални центрове (СУПЦ)

5. Помощни училища

6. Социално-педагогически интернати и възпитателни училища интернати

7. Специални училища

8. Приюти, дневни центрове и домове за временно настаняване за деца на улицата

9. Дневни центрове за деца с увреждания към Домовете за медико-социални грижи

10. Дневни центрове за деца с увреждания на общинско подчинение

11. Дневни центрове за деца с увреждания към ДДМУИ

12. Дневни центрове за деца с увреждания разкрити от неправителствени организации

13. Организации, предлагащи помощ - лечение и рехабилитация на зависими от наркотични вещества

Неправителствени организации ангажирани със закрилата на децата

1. Фондация „Карин дом”, предлагаща два основни вида професионална супервизия

2. ФИЦЕ-България, предлагаща консултации и три вида супервизии

3. Фондация “ЕКИП”, предоставяща обучения по супервизия

4. Фондация “Асоциация Анимус”, предоставяща супервизия на социални работници, които са ангажирани в системата за закрила на децата.

5. Институт по социални дейности и практики ИСДП, предоставящ супервизия за професионалисти, ангажирани с деца и семейства. Предоставя и обучение на супервайзори.

6. Фондация за Малките и за Големите, предоставяща супервизия за професионалисти, ангажирани с деца и семейства.

7. Асоциация " Дете и пространство ", предоставяща супервизия за професионалисти, работещи с деца и семейства. Предоставя и обучение на супервайзори.

8. ДИНАМИКА - Център за психотерапия, психологично и психиатрично консултиране - предоставя супервизия за професионалисти, работещи с деца и семейства.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииИсторияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлПсихологияРецептиСпортИнтервютаТестовеАлт. медицинаАнкетиХранене при...ОбразованиеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника