Начало Социални грижи Репродуктивност Ин-витро Морален аспект на ин-витро процедурите

Морален аспект на ин-витро процедурите

Морален аспект на ин-витро процедурите - изображение

Терминът ин-витро има латински произход и буквално се превежда "в стъкло". Самата процедура се дефинира като оплождане на яйцеклетка извън женския организъм. Получената вследствие на асистираната репродукционна техника жизнеспособна зигота се връща в тялото на бъдещата майка.

Методът на ин-витро оплождането е разработен от Робърт Едуардс (получил Нобелова награда за медицина благодарение на това си откритие). Зачеването чрез изкуствено оплождане на този етап е един от основните методи на лечение на хора с репродуктивни проблеми.

Моралът, от друга страна може да се определи като своеобразна система от правила и норми на поведение одобрени от обществото, отнасящи се до понятията за добро, зло и светоусещане. От казаното до тук, би могъл да се направи извод, че за съжаление не съществува система, налагаща морал на отделния човек. Той е въпрос на личен усет. По подобен начин стоят нещата с ин-витро процедурите, понеже случаят на всяка отделна двойка е различен и преди всичко е твърде личен, което налага дискретност.

Моралните аспекти на ин-витро процедурите биха могли да се изброят изключително трудно (поради субективния им характер), но като най-главни могат да бъдат посочени следните:

1. Съществуват твърдения, че процедурите по ин-витро зачеване способстват за "изкуствената" поява на деца, които биха имали проблеми на по-късен етап от живота си.

2. При осъществяването на процедурата по изкуственото оплождане на яйцеклетките се получават множество ембриони, които трябва да бъдат замразени за неопределен период от време, а според някои психолози човек притежава уникалността на личността си още през ембрионалното си развитие.

3. Съществува възможност за евентуална генетична намеса в генома на родителските гамети с непредвидени последствия, които биха могли да се проявят в детския организъм на по-късен етап.

4. Отделни обществени групи смятат, че човек не би следвало да е продукт на механично сливане на лабораторно взети клетки.

Според тях хората притежават "битие, дарено от Бога" и по никакъв начин не би следвало то да се определя от странични индивиди и да се осъществява в медицински лаборатории, по лични желания и предпочитания.

5. Големия брой резервни ембриони се съхраняват в инсталациионни уреди за дълбоко замразяване, което способства за правилното им съхранение за евентуално бъдещо оплождане, донорство, експериментални процедури или унищожаване.

6. Процедурата по замразяване е свързана и с друг вид проблем. Той е свързан с липсата на ясно решение в случаите на смърт или развод на родителите. В случай че замразените ембриони не са потърсени от родителите си, каква е практиката, която се следва (унищожаване, даряване) и кой би следвало да вземе подобно решение?

7. Съществува реална възможност да се констатира неравнопоставеност в отношенията между родителите и детето, когато само единият от двамата е биологичен родител.

8. Има мнения, че при асистираната репродукция, извършена с получени от донор ембрион или гамети се принизява идеята за майчинството и бащинството.

9. Биологичното участие само на единият от родителите в зачатието на детето напомня в някои аспекти на осиновяването.

10. Внасянето на по-голямо количество ембриони в утробата, за да се увеличи шанса за зачеване, често води до многоплодна бременност. Един от възможните варианти за успешно завършване на бременността. Процедурата, по своето естество представлява унищожаване на жизнеспособни ембриони.

11. Ин-витро процедурата би могла да се проведе и при жени в много напреднала възраст. Съществува мнение сред немалка част от обществото, че това е акт на егоистично човешко желание да има дете. За съжаление по този начин предпоставките да се помага и да бъдат полезни родителите на своите деца са силно ограничени от самата природа. Такова дете без съмнение ще направи родителите си безкрайно щастливи, но има малка вероятност то да има възможността да се наслади на грижите и присъствието на родителите си. Физиологичната предопределеност стеснява границата на човешкото развитие. Егоистичното желание да се роди дете от майки в напреднала възраст онеправдава в изключително висока степен детето.

12. Асистираната репродукция позволява на хомосексуални двойки да имат деца.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛюбопитноИсторияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииПсихологияЛайфстайлЗдравни проблемиЗдравни съветиБотаникаИнтервютаЗаведенияСпециалистиИзследванияЛеченияНормативни актовеТестовеХранене при...ФизиологияСпортКлинични пътекиПроизводители